Grudzień!
1 grudnia to czas, kiedy wszyscy powoli zaczynamy przygotowywać się do świąt.
Sprzątanie, planowanie wydatków, prezentów.
Ja zaczynam od przepisów na Boże Narodzenie.
Robię pierogi z kapustą i grzybami, które zamrożę i przechowam na później.
Składniki na ciasto (ok. 40 sztuk):
- 400g mąki pszennej
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka soli
- ok. 1/2 szklanki wrzącego mleka (możecie dolać więcej)
Składniki na ciasto wyrabiamy, w miarę potrzeby można dolać trochę mleka bądź podsypać mąką. Ciasto jest gotowe, kiedy nie lepi się do rąk. Ciasto po rozwałkowaniu powinno być bardzo cienkie- gdy już je rozwałkujemy powinniśmy rozciągnąć je w dłoniach- dzięki olejowi jest to możliwe- bo masa jest elastyczna.
Składniki na farsz:
- ok. 1kg kapusty kiszonej
- 400g suszonych grzybów (dobrze, jeśli namoczymy je parę godzin wcześniej w wodzie)
- 1 szklanka wody
- 2 marchewki
- sól, pieprz
- ew. chili
Kapustę kiszoną należy opłukać- gdy jest bardzo zakwaszona, ja zazwyczaj tego nie robię. Następnie siekamy ją drobno i podgotowujemy w garnku- zalewamy 1 szklanką wody. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce, dodajemy do kapusty.
Miękkie grzyby kroimy w paseczki i dodajemy do kapusty, możemy również dolać do niej wodę, w której moczyły się grzyby. Gotujemy całość do miękkości kapusty- ok. 15-20 minut.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, możemy również dodać chili.
Z przygotowanego ciasta szklanką wykrawamy koła, na środek nakładamy łyżkę farszu i ciasto zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie- gdy wypłyną będą gotowe.
Surowe pierogi możemy również zamrozić i przechowywać do świąt.
2 komentarze
This is certainly an option to think of on what to serve for xmas..thanks for sharing.
Mrożone pierogi? Magda Gessler nie była by zadowolona…
🙂