Wiecie co, z całym szacunkiem dla drożdżowego ciasta na pizzę,
to ta pizza na proszku do pieczenia jest genialna!:)
Nie trzeba długo czekać, żeby drożdże zaczęły pracować,
potrzebujemy tylko patelni z odpinaną rączką albo patelni z metalową rączką,
która nie stopiłaby się w piekarniku.
Ciasto jest smaczne, spód jest chrupiący,
zdecydowanie jest to prosty i szybki przepis na ciasto.
Pizza z patelni to dobre wyjście w przypadku,
kiedy złapie nas nagły głód, zabraknie przekąsek dla znajomych
czy po prostu będziemy chcieli mieć obiad w 15-20 minut.
Przepis jest banalny,
a ja poznałam go dzięki…
Inspiracja: Jamie Oliver
Składniki na dużą pizzę z patelni:
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- zioła prowansalskie
- 100-150ml wody
- 1 łyżka oliwy + 1 łyżka do wysmarowania patelni
- dodatkowo: 2 łyżki przecieru pomidorowego doprawionego solą i pieprzem, ulubione składniki, np. boczek, suszona żurawina, oscypek
Wszystkie składniki zagniatamy razem, gdyby ciasto było za suche możemy dodać więcej wody, gdyby było za mokre możemy podsypać mąką.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, patelnię smarujemy oliwą, i rozgrzewamy na małym ogniu.
Pizzę przekładamy na gorącą patelnię, w tym czasie smarujemy ją przecierem pomidorowym i układamy ulubione dodatki. Spód pizzy powinien się dobrze zarumienić, wtedy patelnię przekładamy na 5 minut do piekarnika, tak aby ser się roztopił.
Brak komentarzy