Słodkości

Placek z rabarbarem

14 maja 2014

placek z rabarbarem-4Placek z rabarbarem i bananami to moje ostatnie odkrycie:) Niesamowicie smaczne ciasto, które ma chrupiącą skórkę, kwaśny rabarbar i słodkiego banana w środku. Czego chcieć więcej? A no może drugiego kawałka:)
Wiem, że na każdym blogu mnóstwo propozycji z rabarbarem w roli głównej i może Wam się powoli już to nudzić… Warto jednak najeść się go do syta, bo jest wspaniały:) Ja lubię kompot z rabarbaru, ciasta, placuszki, nawet sernik z sosem z rabarbaru smakuje wyśmienicie!

Także nie marudzić, tylko piec!

Placek nie wyrośnie bardzo wysoki, mi miejscami popękał, bo chyba przetrzymałam go za długo w piekarniku:) Jeśli boicie się, że w środku może być niedopieczony najlepiej jest sprawdzić jego stan patyczkiem i ewentualnie wierzch placka przykryć papierem do pieczenia tak, aby za bardzo się nie spiekł ale upiekł dobrze.

Składniki na dużą blachę:

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/2 małego jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2,5 szklaki maki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki rozpuszczonego masła
  • 1 duży banan
  • 4 łodygi rabarbaru

W dużej misce ucieramy jajka z mlekiem, jogurtem oraz ostudzonym masłem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oraz cukier. Banana kroimy w plastry, rabarbar obieramy kroimy w kostkę. Dorzucamy do ciasta i mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto. Placek z rabarbarem i bananem pieczemy ok. 35-45 minut w 180 stopniach.

placek z rabarbarem-2

Przeczytaj również

8 komentarzy

  • Reply Inspirowane Smakiem 14 maja 2014 at 04:12

    Oooo co za pyszne połączenie. 🙂 Na ten weekend zaplanowałam sobie już ciasto bananowo-ananasowe, ale banan z rabarbarem też brzmi baaardzo dobrze i muszę go mieć w pamięci. 🙂

    • Reply Mysz 2 czerwca 2014 at 09:49

      POMÓZCIE
      juz drugi raz robie ciasto z rabarbarem i jest niedopieczone w srodku:( w czasie pieczenia chyba to jest sok z rabarbaru wycieka z tortownicy, a w pezpisie nic nie pisze zeby wcześniej jakoś go odsaczyc, czy coś 🙁 Gdyby nie to ze blisko kawałków rabarbaru ciasto jest surowe, byłoby pyszne.

      • Reply pees 3 czerwca 2014 at 10:03

        Hmm może trafiłaś na bardzo soczysty rabarbar? Ja jak widzisz nie miałam z tym problemu, ale następnym razem spróbuj rabarbar zasypać cukrem, żeby wcześniej puścił sok, może to pomoże? Pozdrawiam

  • Reply Michał 14 maja 2014 at 06:11

    Świetny pomysł na połączenie rabarbaru z bananem. Ostatnio testowałem połączenie rabarbaru z ananasem i też jest doskonałe.

  • Reply mopswkuchni 20 maja 2014 at 13:23

    Zrobiłam! Ciasto jest przepyszne. Wprowadziłam właściwie jedną zmianę, banany i rabarbar ułożyłam na wierzchu ciasta. Jutro zaprezentuję efekt na blogu 🙂

    • Reply pees 20 maja 2014 at 14:39

      Bardzo się cieszę, mi też smakowało!:) I to wielka satysfakcja gdy ktoś korzysta z autorskiego przepisu!:) Dzięki!

  • Reply Joanne 6 czerwca 2014 at 17:11

    Hello! I’m at work surfing around your blog from
    my new iphone 3gs! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to
    all your posts! Keep up the great work!

  • Reply Nereida 8 czerwca 2014 at 22:01

    I constantly spent my half an hour to read this web site’s content daily along with a cup
    of coffee.

  • Zostaw komentarz