Placki z cukinii i pora, które przygotowałam są bardzo ostre! Nie spodziewałam się takiego smaku w momencie ich smażenia, a przecież por, kuzyn cebuli ma podobne właściwości co ona. Nawet przy przeziębieniu możemy się zajadać syropem niekoniecznie z cebuli, a właśnie z pora! Z dodatkiem sosu czosnkowego stanowi potężną tarczę dla naszego organizmu przed wirusami i bakteriami. Ten przepis idealnie pasuje do jesiennej aury, potraktujcie więc te placki jako kurację na przeziębienie, ale nie całujcie się z nikim później;) żeby nie zarazić choróbskiem oczywiście…
Jeśli wolicie placki o gładszej konsystencji to zetrzyjcie warzywa na mniejszych oczkach tarki lub je drobniej posiekajcie.
Na blogu już pojawiło się kilka przepisów na potrawy z cukinią, spróbujcie tych:
Składniki:
- 1 por
- 1 cukinia
- 4 łyżki mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- garść pestek z dyni
- sól, pieprz
Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach. Odcinamy końcówki pora (ja wykorzystałam tylko białą jego część). Przekrawamy go na pół i siekamy drobno. Łączymy warzywa razem, dodajemy do nich pestki z dyni, wbijamy jajko i dosypujemy mąki. Mieszamy dokładnie. Placki nakładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy je na małym ogniu z dwóch stron, na rumiano. Podajemy z sosem czosnkowym.
3 komentarze
placuszki z cukinii chyba nigdy mi się nie znudzą 😉
A pestki dyni prażyć na patelni?
ja nie prażyłam ich wcześniej, ale oczywiście, jeśli masz ochotę to na pewno to wzmocni aromat placuszków:)