Fit/lekkie

Dietetyczne placki jaglane

3 października 2016

Dietetyczne placki jaglane – myślałam, że nic smaczniejszego od placka z banana mnie nie spotka. To moje ulubione śniadanie, które mogę jeść codziennie (i w tygodniu ma to miejsce!) z najróżniejszymi dodatkami od masła orzechowego po kilka orzechów, figi, maliny i inne. Czasami dodaję też dżem truskawkowy bez cukru, to jest istna poezja. Zawsze lubiłam śniadania na słodko, w ogóle, słodycze, nie ma co się ukrywać! Wszyscy wiecie, że od początku roku sukcesywnie wprowadzam zmiany do swojego życia. Śniadania, które kiedyś wyglądały u mnie hmmm znacznie ciężej to jedna z poważniejszych zmian. Nauczyłam się, że pierwsze i drugie śniadanie jest bardzo ważne – dzięki temu, że jem systematycznie, w określonych porach nie łapie mnie nagły głód, nie rzucam się na niezdrowe przekąski itp. Dietetyczne placki jaglane nie zawierają cukru w czystej postaci, pozbawione są też tłuszczu i glutenu. Są lekkie, puszyste, wspaniale smakują z prażonym jabłkiem, żurawiną i cynamonem. Jeśli do tego śniadania dodacie też aromatyczną kawę z mlekiem, anyżem i kardamonem, to słowo daję – Wasz dzień stanie się od razu lepszy. Spróbujcie!

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych błyskawicznych
  • 1 banan
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia/sody oczyszczonej
  • dodatkowo: 1 jabłko, cynamon, suszona żurawina, migdały
  • ew. miód/cukier

placki-jaglane-1-of-1-3

Banana rozgniatamy, dodajemy do niego jajka, mieszamy razem, dosypujemy płatki jaglane i proszek do pieczenia. Odstawiamy masę na 10 minut- płatki muszą nasiąknąć. Patelnię rozgrzewamy (zainwestujcie w dobrą patelnię teflonową, nie będziecie musieli używać dodatkowego tłuszczu), dużą łyżką nakładamy porcję ciasta. Smażymy na małym ogniu aż placki jaglane się zarumienią z jednej strony, delikatnie przewracamy je na drugą i smażymy jeszcze kilka minut. Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni z cynamonem i suszoną żurawiną, jeśli macie kwaśne jabłka dodajcie do nich np. łyżeczkę miodu. Placki jaglane podajemy na ciepło z prażonym jabłkiem i płatkami migdałów.

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply Wiesia 14 października 2016 at 15:25

    Zrobiłam wczoraj na kolację , moje polałam musem z borówki amerykańskiej pycha.

  • Zostaw komentarz