Prosty przepis na pyszne placki z tartej cukinii, z dodatkiem boczku i szczypiorku. Placki z cukinii z boczkiem to przepis, który warty jest wypróbowania. Cukinię można kupić praktycznie cały rok, jej cena nie jest wygórowana, a przysmaki, które stworzycie z jej udziałem są warte zachodu!
Dziś polecam placki z cukinii z boczkiem, które są z wierzchu chrupiące i rumiane, a w środku delikatne. Są bardzo aromatyczne i naprawdę świetnie wyglądają. Do ich przygotowania użyjcie ulubionych ziół/dodatków. Możecie pominąć boczek, a do ciasta dodać starty ser cheddar lub np. trochę parmezanu. Proszę, abyście nie pomijali odsączania cukinii – to bardzo ważne, jeśli Wasze placki mają być kruche i dobrze wysmażone.
Wpis powstał przy współpracy z firmą Wart-Milk.
Składniki na 10-12 placków z cukinii:
- 1 łyżka Osełki Sieradzkiej
- 500 g startej na grubych oczkach cukinii
- 8 łyżek mleka Mu!
- 120 g mąki pszennej
- 30 g boczku parzonego
- sól, pieprz
- 2 łyżki posiekanego szczypioru z dymką
- 2 jajka
Cukinię zaraz po starciu należy odstawić do odsączenia i dobrze ją wycisnąć – powinniście otrzymać ok. 0,5 szklanki soku, który należ wylać. Jajka mieszamy z mlekiem, rozpuszczamy masło i dodajemy do mleczno-jajecznej mieszanki. Boczek kroimy w kostkę, dodajemy go razem ze szczypiorkiem do cukinii, wszystkie pozostałe składniki mieszamy razem (dodajemy też mąkę, sól i pieprz). Patelnię dobrze rozgrzewamy – jeśli używacie teflonowej nie potrzebujecie dodatkowego tłuszczu. Placki smażymy na rumiano z dwóch stron, najlepiej na małym ogniu tak, aby oprócz zrumienienia placki w środku również były gotowe.
Przechowujemy w lodówce do 3 dni, podajemy na ciepło np. z kleksem śmietany, posypane szczypiorkiem i boczkiem.
Zerknijcie na ten przepis: placki z cukinii z porem lub placki z cukinii z bułką tartą.
Brak komentarzy