Mam dla Was po prostu przepyszny przepis na placki z gruszką. Są niesamowicie kakaowe, pachnące i smaczne. Przygotujecie je w kilka chwil, a gruszki możecie zastąpić np. jabłkami.
Przy tego typu przepisach zasada jest prosta: placki smażymy na małym ogniu czekając aż ciasto się upiecze, a wokół owoców nie będzie surowego ciasta. I to właściwie tyle:) Jeśli macie dobrą patelnię to nie musicie używać dodatkowego tłuszczu lub możecie nawet zredukować jego listę o połowę.
Te placki jogurtowe podałam z niezwykłym dodatkiem w postaci likieru kawowego- polałam nim placki <3 Smakowały genialnie, nie wiedziałam, że tego typu drobnostka nada im tak wyjątkowego charakteru!!!
Inspiracja: KLIK
Składniki na 12 sztuk:
- 250g jogurtu greckiego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka mąki + 2-3 łyżki
- gruszka
- dodatkowo: likier kawowy
Jogurt mieszamy z olejem oraz jajkami. Przesiewamy mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy (bez grudek). Gruszkę obieramy, kroimy w paseczki. Na rozgrzaną patelnię nakładamy po łyżce masy, po chwili, gdy boki placuszków zaczną się ścinać na wierzchu układamy po kilka kawałków gruszki i placki przekładamy na drugą stronę. Trzymamy na małym ogniu do momentu aż z dwóch stron się dobrze usmażą i zarumienią.
2 komentarze
O mniami, jadłabym:)
uwielbiam gruszki jako dodatek do ciast itp 🙂 pycha 🙂