Obiady

Placki z jagodami

8 lutego 2014

Placki z jagodami. Gdyby nie moje zapasy w zamrażarce nie mogłabym się w lutym cieszyć tymi słodkimi owocami. Tego lata zamroziłam tylko litr jagód. Część z tych zapasów została wykorzystana do sernika z jagodami, który robiłam na Boże Narodzenie, a część właśnie do tych placków. Oczywiście, wygrzebię jeszcze garść czy dwie do jakiejś drożdżówki albo do brownies:)

Ten przepis jest bardzo prosty:)

Musicie je zrobić. Obojętnie czy z jagodami czy z borówkami amerykańskimi- lećcie do sklepu czy do zamrażarki i bierzcie chociaż garstkę tych owoców:) Warto, oj warto! A mina naszych bliskich, gdy w lutym na stole zobaczą placki z jagodami, będzie nieziemska!

Składniki:

  • 280g jogurtu greckiego
  • 70g  masła
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru (jeśli pominiecie czekoladę należy dodać więcej)
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki mleka
  • 5 kostek mlecznej czekolady
  • jagody- ilość dowolna
  • dodatkowo: kwaśna śmietana, kilka jagód do ozdoby

Jogurt mieszamy z jajkami. Masło roztapiamy, studzimy. Dodajemy do niego cukier i mieszamy, aby się rozpuścił. Proszek i sodę przesypujemy do mąki. Mleczną czekoladę siekamy drobno. Do miski z mokrymi składnikami (tj. masłem, jajkami, jogurtem) dosypujemy suche składniki ciągle mieszając. Na samym końcu dodajemy mleczną czekoladę. Na patelnię nakładamy dużą łyżką masę na placki, gdy zaczną się one ścinać (na powierzchni będą bąbelki) posypujemy wierzch jagodami, następnie przewracamy placki na drugą stronę i smażymy do zrumienienia.Podajemy z kwaśną śmietaną i jagodami:)

placki z jagodami-2

Przeczytaj również

2 komentarze

  • Reply anyzkowo 8 lutego 2014 at 17:23

    wyglądają świetnie. Mam zamrożone maliny i chyba zrobię je z takimi plackami !

    • Reply pees 8 lutego 2014 at 19:22

      polecam:) są naprawdę pyszne!

    Zostaw komentarz