Obiady

Placuszki na zdrowe śniadanie

12 marca 2013

Zagłębiam się nadal w temat zdrowych i sycących śniadań,
takich, które zrobię w parę chwil i z dostępnych w kuchni produktów.

Takie właśnie są te placuszki, na serku homogenizowanym,
z żurawiną, otrębami, miodem.
Pyszne!:)
I taaaakie puszyste jak chmurka.

Przepis podpatrzyłam u Marty (KLIK).
Wyszło mi 6 sztuk.

Składniki:

  • 150g serka homogenizowanego (o smaku waniliowym)
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżka płatków jęczmiennych
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 jajko (białko i żółtko osobno)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka oleju do natłuszczenia patelni

Białko ubijamy na sztywno.
Serek łączymy z  mlekiem, żółtkiem- roztrzepujemy razem. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy otręby, siemie i płatki. Mieszamy razem. Dorzucamy żurawinę.
Białko delikatnie mieszamy z masą- tak, żeby nie zniszczyć piany.
Patelnie rozgrzewamy, smarujemy ją tłuszczem i dużą łyżką nakładamy ciasto.
Placuszki smażymy z dwóch stron na rumiano.
Podajemy z miodem i płatkami migdałów.

Przeczytaj również

18 komentarzy

  • Reply teenager ;) 13 marca 2013 at 04:50

    uwielbiam takie zdrowe placuszki -super pomysł na pyszne śniadanie 😉

  • Reply Aurora 13 marca 2013 at 05:46

    Wyglądają jak najzwyklejsze pancakes, ale skład ich robi wrażenie 😀

  • Reply whiness 13 marca 2013 at 06:15

    JAk się patrzy, to wierzyć się nie chce, że mogą być dietetyczne 🙂 Pyszności!

  • Reply Anonymous 13 marca 2013 at 11:58

    Jakim cudem nazywasz je dietetycznymi? Przecież serek homogenizowany to sam cukier.

    • Reply pees 13 marca 2013 at 12:10

      Wszystko zależy jakiego użyjesz:) ja wybieram danio light lub serek twarogowy z Netto.
      Zauważ że mamy w tych placuszkach ziarna, otręby, mąkę pełnoziarnistą, suszone owoce- to znacznie lepsze niż placki na ricottie, z białej mąki i np. kawałkami czekolady.

  • Reply better-choice 13 marca 2013 at 12:38

    Dla mnie świetna propozycja. Dzisiaj jadłam podobne 🙂

  • Reply Anna 13 marca 2013 at 14:52

    Liczę ostatnio kcal i nic nie jest dietetyczne.. 🙁 Nie miałam płatków jęczmiennych więc dodałam owsiane i dla nich policzyłam kaloryczność

    150g serka homogenizowanego (o smaku waniliowym) – ok 200 kcal
    1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej 220 kcal
    1 łyżka otrębów pszennych 7 kcal
    1 łyżka płatków owsianych 37 kcal
    1 jajko (białko i żółtko osobno) 78 kcal

    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – nie uwzględniam do obliczeń
    2 łyżki mleka – nie uwzględniam do obliczeń
    1 łyżeczka oleju do natłuszczenia patelni – nie uwzględniam do obliczeń

    ——-
    540 kcal (kaloryczność liczona na podstawie: http://www.ilewazy.pl)

    • Reply pees 13 marca 2013 at 14:58

      Na pewno masz rację, z tym że ja używam Danio light- ma 133.5kcal lub serka twarogowego, który ma 100kcal na 150 gram.

      Mi chodzi o to, że to jest zdrowe śniadanie, na słodko- fajnie czasem tak zjeść i już:)

    • Reply pees 13 marca 2013 at 15:00

      pozbyłam się słowa dietetycznie- teraz nikogo nie powinnam wprowadzać w błąd.

  • Reply Wilczyca Aga Strzęciwilk 13 marca 2013 at 14:54

    Wyglądają…ech…obłędnie !!!

  • Reply Roz Airad 13 marca 2013 at 19:56

    BAJECZNE ;D

  • Reply Futrzakowa 13 marca 2013 at 20:01

    obłędne placuszki. aż się napatrzeć nie mogę 🙂 a że takie zdrowe placuszki uwielbiam, to przepis z pewnością wypróbuję.

  • Reply Placek 20 sierpnia 2014 at 12:51

    Zrobiłem placki według wyżej przedstawionej receptury i muszę powiedzieć że moje wyglądają zupełnie inaczej. Właśnie teraz, mam je przed sobą i nie mogę za bardzo uwierzyć że to ten sam przepis. Moje są ciemne, dość mocno, było ciężko je dopiec, a więc są trochę zwęglone (w smaku całkiem ok, nie jak prawdziwe pancake, ale całkiem niezłe).
    A więc mam dwa pytania:
    1. Czy to zdjęcie prezentuje placki z tego przepisu?
    2. Może wiesz co mogłem zrobić nie tak? 🙂

    thx

    • Reply pees 20 sierpnia 2014 at 12:59

      Cześć! Zdjęcie prezentuje placki z tego przepisu, robię wszystkie zdjęcia sama więc jestem tego pewna! Są ciemne przez przypalenie? Ja używałam mąki pełnoziarnistej pszennej, która jest w zasadzie jasna. Jak widziałeś mój przepis jest inspirowany tym z bloga Marty z Feed me better (link w przepisie) i jej placki są podobne do moich. Chciałabym Ci pomóc, ale nie wiem w zasadzie jak. Napisałeś, że było ciężko je dopiec, ja je smażyłam na patelni… Ty piekłeś czy smażyłeś? 🙂 Pozdrawiam

  • Reply Placek 20 sierpnia 2014 at 13:22

    Ja też je smażyłem. Używam mąki „Pełno ziarnista mąka pszenna” z firmy Gdańskie Młyny, wydaje mi się że dobrą? hmmm ja miałem 120 gram serka oraz nie użyłem siemię lnianego. Dodam że mój ulubiony serek eko jest pakowany po 120 g, może powinienem dodać więcej mleka? Jak myślisz ile?

    Czy ty to smażysz na małym ogniu na małym palniku? Ja to robiłem na największym palniku i średnim ogniu i może to jest problem. Oraz myłka oleju do placków które są w danym momencie na patelni czy łyżka oleju na wszystkie placki ?

    • Reply pees 20 sierpnia 2014 at 13:43

      Więc tak: ja też używam tej mąki, to, że było mniej serka nie powinno wpłynąć niekorzystnie- po prostu powinny być bardziej zwarte. Smażę na małym ogniu, na najmniejszym palniku, na teflonowej patelni. Łyżka oleju jest na wszystkie placki łącznie. Wydaje mi się że problemem był u Ciebie za duży płomień- placki zamiast się usmażyć od razu się przypaliły, przez co w środku nie związały się należycie. Następnym razem spróbuj mały ogień- niech placki się usmażą powoli, i gdy będą zarumienione przewróć je na drugą stronę i znów daj im chwilę, żeby się usmażyły.

  • Reply Placek 20 sierpnia 2014 at 13:50

    Ja robie to na patelni ceramicznej, ale to chyba nawet lepiej bo nic do niej nie przywiera. Ok dzięki za info, następnym razem będą ładniejsze 🙂

    • Reply pees 20 sierpnia 2014 at 13:54

      powodzenia, będę trzymać kciuki!:)

    Zostaw komentarz