Placuszki z owocami czyli takie pancakes.
Z brzoskwiniami <3
Cudowny smak,
niezwykła puszystość i lekkość tych placuszków
sprawiają, że mogłabym je jeść chyba codziennie!:)
Możecie brzoskwinie zastąpić bananami, a latem nawet truskawkami:)
Och, jak ja czekam na truskawki i maliny <3
Przepis podpatrzyłam, ale zmodyfikowałam:) KLIK
Składniki na 20 sztuk placuszków:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka (możecie dać 1i1/2 i tą część zastąpić sokiem z puszki po brzoskwiniach)
- 2 łyżki cukru pudru
- 80g roztopionego masła
- 5 sztuk brzoskwiń z puszki
- dodatkowo: do polania sok z brzoskwiń, cukier puder
Suche składniki przesiewamy do miski (mąkę, proszek, sodę, cukier). Dodajemy mokre składniki (mleko, jajka, masło, ew. sok z brzoskwiń). Ubijamy masę, dodajemy pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie i mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, nakładamy łyżką ciasto, gdy na powierzchni będą pękać bąbelki placuszki przekładamy na drugą stronę.
13 komentarzy
Och, wyglądają cudownie <3 Jeszcze z tym cukrem pudrem... Poezja smaku.
cudowne placuszki , z owocami najlepsze ;D
Bardzo ladne zdjecia 🙂
Pysznie wyglądają 🙂 Muszę zapisać przepis i zrobić przy najbliższej okazji 🙂
Ślicznie wyglądają 🙂
…bajecznie wyglądają ;D
Śniadaniowe pyszności:)
ja chcę tak zaczynać dzień!
Mmm… wymarzone śniadanie 🙂 Poproszę do łóżka 😉
Aż ślinka cieknie 😉
Pychotka, Ja uwielbiam z jagódkami
Wyglądają przepysznie, takie puszyste, ja lubię z syropem klonowym, wkrótce w lidlu tydzień amerykański, więc uzupełnię zapasy:)
idealne! 🙂