Święta

Potrawy wigilijne: Kapusta wigilijna- przepisy na Boże Narodzenie

6 grudnia 2012

Dam Wam tylko przepis i ruszam w góry!:)
Tak, tak, znów odwiedzamy Szczawnicę, ale jej nigdy dość- mam rację?:)

Taki prosty przepis, a taka smaczna potrawa świąteczna!
Jada się u Was kapustę wigilijną? Może z grochem?
Ja nigdy tej z grochem nie próbowałam, ale wszystko przede mną!

Składniki:

  • 1kg kapusty kiszonej
  • 100-200g suszonych podgrzybków (jeśli macie możecie użyć prawdziwków!!!)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka wody
  • sól, pieprz, ew. cukier

Grzyby namaczamy w wodzie przez co najmniej 1-2 godziny, aż staną się miękkie.
Kapustę siekamy drobno, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 30 minut, po tym czasie dolewamy do kapusty wodę, w której moczyliśmy grzyby. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kapusty i mieszamy. Dodajemy również namoczone i pokrojone grzyby.
Cebulę piórkujemy i podsmażamy na maśle, dodajemy do kapusty. Całość mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Taką kapustę możemy przechowywać w lodówce lub ją zamrozić.

Już niedługo pokażę Wam jak ją wykorzystałam do innego dania, które serwuje się w moim domu w Wigilię:)

Przeczytaj również

9 komentarzy

  • Reply What's Baking?? 6 grudnia 2012 at 23:24

    A wonderful appetizer.

  • Reply Inspirowane Smakiem 7 grudnia 2012 at 06:19

    Mmm, pyszności! Miłego pobytu w górach. 🙂

  • Reply Bernadeta 7 grudnia 2012 at 12:58

    o pychota!

  • Reply Kamciss 7 grudnia 2012 at 14:49

    U mnie właśnie kapusta z grochem 🙂

  • Reply brand design 7 grudnia 2012 at 22:21

    Paulino!Często zaglądam na Twój blog i zawsze jestem miło zaskoczony Twoimi kuinarnymi pomysłami. Tylko tak dalej!

    • Reply pees 8 grudnia 2012 at 15:16

      Wow!:)
      To naprawdę miłe:) Dzięki wielkie!

  • Reply MartynCia ^^ 7 grudnia 2012 at 23:22

    u mnie akurat kapusty nie ma, ale Twoja prezentuje się znakomicie 😉

  • Reply Ellen 22 grudnia 2017 at 16:52

    Ciekawy, prosty przepis. Wlasnie gotuje. Mamy kapuste kiszona w sloikach prosto z Polski.
    Pozdrawiam
    Kucharka z Kanady

    • Reply Kąsek 23 grudnia 2017 at 17:39

      Ellen, cudownie to słyszeć 🙂 Mam nadzieję, że będzie smakować! <3

    Zostaw komentarz