Święta

Potrawy wigilijne: Ryba po grecku (Przepisy na Boże Narodzenie)

1 grudnia 2012

Uwielbiam rybę po grecku!:)
Jest tak smaczna, tak soczysta, i te warzywa!

Gdy przychodzą Święta Bożego Narodzenia nie jadam dużo,
trzymam się paru ulubionych z dzieciństwa smaków i tyle:)
Co do nich należy?
Przede wszystkim dzisiejszy przepis…
Ryba po grecku!:)

Chociaż generalnie rzecz ujmując to nic z Grecją wspólnego ona nie ma 😉

Składniki na sos warzywny:

  • 2 marchewki
  • 1/2 pora
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • ew. 1 łyżeczka cukru

Marchewkę, pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Pora kroimy w talarki.
Na oliwie szklimy cebulę- dodajemy do niej warzywa, zalewamy je sosem i dusimy do miękkości marchewki- ok. 10-15 minut powinno wystarczyć.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, możemy dodać odrobinę cukru.

Składniki na przygotowanie ryby:

  • 2 opakowania filetów z mintaja (600g ryby)
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Filety najlepiej wyjąć parę godzin wcześniej z zamrażarki, żeby zdążyły się rozmrozić, ale możemy je również smażyć nie rozmrożone- wszystko zależy od tego ile czasu możemy poświęcić na przygotowanie ryby po grecku.
Jajka wbijamy do talerza, roztrzepujemy je z solą i pieprzem. Do dwóch innych talerzy nasypujemy kolejno mąkę i bułkę tartą.
Najpierw rybę obsypujemy mąką, następnie maczamy ją w jajku i na samym końcu w bułce tartej- tak przygotowaną kładziemy na rozgrzanym tłuszczu i smażymy do zrumienienia z dwóch stron.

Gdy smażycie zamrożoną rybę najlepiej jest piec ją na najmniejszym ogniu, tak, aby mieć pewność, że upiecze się ona w środku. Do zrumienienia!:)

Gdy mamy już gotową rybę należy ułożyć ją w naczyniu (najlepiej żaroodpornym, jeśli mamy zamiar podać ją na ciepło- w takim naczyniu możemy podgrzać całość w piekarniku), na wierzch nakładamy przygotowany sos warzywny.

Ryba po grecku najlepsza jest na drugi dzień po przygotowaniu- kiedy wszystkie smaki zdążą się ‚przegryźć’.

Przeczytaj również

3 komentarze

  • Reply better-choice 2 grudnia 2012 at 10:14

    uwielbiam rybkę po grecku! 🙂

  • Reply W kuchni Uli 2 grudnia 2012 at 14:47

    smakowity kąsku, Twój sos warzywny wygląda pięknie i zapewne w smaku jest pyszny i aromatyczny,

  • Reply What to prepare for the Polish Christmas Eve supper (Wigilia) | Lamus Dworski 12 grudnia 2015 at 23:05

    […] “Greek style” fish with carrots [despite its name they have little to do with Greece:)]: recipe 1 – VIDEO / recipe 2 [image below from SmakowityKasek.pl] […]

  • Zostaw komentarz