Słodkości

Prosta beza z owocami lata

12 lipca 2019

Prosta beza z owocami lata to przepis, który musicie wypróbować. Beza podana w tej formie robi piorunujące wrażenie. Jest krucha, w środku ma puszystą i miękką piankę. Dodatek kwaśnych owoców przełamuje słodycz bezy. Krem, który przygotowałam składa się głównie z ubitej na sztywno śmietany kremówki marki Wart-Milk (śmietanka MU! 36% tłuszczu), z dodatkiem ziaren wanilii oraz odrobiny cukru pudru.

Jeśli zdecydujecie się na słodsze owoce takie jak np.truskawki lub same maliny, brzoskwinie czy morele możecie jeszcze mniej dosłodzić krem tak, aby beza miała w sobie harmonię smaku, a nie tylko wyczuwalną słodycz.

To, o czym musicie pamiętać przygotowując tę najprostszą wersję bezy to to, aby nie śpieszyć się z ubijaniem białka! Oraz dobrze podsuszyć ją w piekarniku i absolutnie nie skracać czasu pieczenia bezy. Tak przygotowaną i podsuszoną bezę możecie przechowywać do 2 dni w lodówce, najlepiej bez kremu.

Składniki na prostą bezę:

  • 6 białek ze średnich jajek
  • 350 g cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka mąki

Składniki na krem:

  • 350 ml śmietanki 36% tłuszczu MU!
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • ziarna z 1 laski wanilii

Dekoracja:

  • garść malin, borówek, porzeczek czerwonych i czarnych, morele oraz świeże liście mięty

Bardzo dokładnie oddzielamy żółtka od białek – w białkach do bezy nie może być nawet odrobiny żółtka. Ubijamy białka na sztywno, najlepiej mikserem na bardzo wysokich obrotach, następnie dodajemy po 1 łyżce cukru, nadal ubijając bezę. Gdy dodamy już cały cukier, dodajemy też mąkę i ocet, miksując jeszcze ok. 5-7 minut. Całość miksowania białek z dodatkami powinna trwać ok. 15 minut tak, aby mieć pewność, że cukier się rozpuścił. Sprawdźcie też czy na bokach misy nie zostały drobiny cukru, jeśli tak to zbierzcie je szpatułką i zmiksujcie z resztą bezy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na środek wyjmujemy ubitą i sztywną bezę – wyrównujemy jej boki i za pomocą noża formujemy stożki ku górze – górę następnie wyrównujemy tak, aby później móc położyć na niej krem.

Bezę wstawiamy do rozgrzanego do 140 stopni piekarnika, pieczemy ją w trybie góra-dół przez ok. 20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 110 stopni i pieczemy ok. 3 godziny.  Po upieczeniu bezę zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia – nie wyjmujemy jej i nie uchylamy piekarnika.

Przygotowanie kremu jest bardzo proste: mikserem ubijamy śmietankę na sztywno – uważajcie jednak, aby śmietany „nie przebić” – tzn. nie zważyć od długiego ubijania. W momencie, kiedy śmietana będzie sztywna, dodajemy do niej cukier puder oraz ziarna wanilii – mieszamy drewnianą łyżką, lub ew. bardzo krótko miksujemy.

Składanie tortu bezowego zaczynamy od nałożenia śmietany na bezę, jej wierzch dekorujemy ulubionymi owocami – najlepiej zdecydować się na świeże, letnie owoce, nieco kwaskowe, które wprowadzą kontrast w smaku i kolorze bezy.

Tort bezowy przed podaniem dobrze jest schłodzić ok 1-2 godzin. Smacznego!

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz