Jedzenie, Kuchnia polska

Proste pączki z kajmakiem

9 lutego 2020

Proste pączki z kajmakiem- do przygotowania na niedzielne popołudnie czy tłusty czwartek. Porcja mała, bo zaledwie na 10 pączków. Jest to najmniej skomplikowany przepis na pączki, który znam i przygotowałam. Wystarczy wymieszać składniki i odczekać, aż ciasto będzie pracować. Nie musicie się martwić czy użyć całych jajek czy samych żółtek – te informacje w tym przepisie są zbędne.

Ciasto jest bardzo elastyczne i świetnie się z nim pracuje, ufam, że nawet mali pomocnicy nie popsują Wam tych pączusiów. Ja nie przepadam za lukrem więc te pączki są tylko oprószone cukrem pudrem, jeśli jednak chcecie możecie też np. posypać cynamonem. odrobiną kakao. Jeśli zamiast kajmaku chcecie użyć innego nadzienia to również polecam, ja dwa zrobiłam z marmoladą pomarańczową i są super.

Nie martwcie się kolorem pączków – lepiej jest potrzymać chwilę dłużej w gorącym oleju niż zajadać surowe pączki – wyciągnijcie jednego pączka wcześniej i przedzielcie go na pół, żeby sprawdzić czy już jest w środku gotowy.

Jeśli szukacie przepisu na pieczone donuty to spróbujcie tego przepisu na proste pieczone pączki.

A jeśli marzą się Wam pączki jak u Babci, nadziane marmoladą to polecam przepis na klasyczne pączki, które pieczone są w moim domu od lat: przepis na pączki mojej Babci.

Składniki na 10 prostych pączków z kajmakiem:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 30 g masła, roztopionego
  • 30 g cukru
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka wódki/spirytusu/rumu
  • dodatkowo: kajmak, cukier puder, olej do smażenia (ok 1.5 litra_

W dużej misce mieszamy mąkę z drożdżami, dodajemy wszystkie pozostaje składniki i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy ok. 7-10 minut – najlepiej to robić mikserem z hakiem lub w robocie planetarnym, bo ciasto będzie lekko wilgotne, a najlepiej uniknąć dosypywania mąki, żeby później nie było zbyt twarde. Jednolite ciasto obsypujemy lekko mąką, odkładamy do miski i pozwalamy mu rosnąć ok. 1-1.5 godziny.

Następnie ciasto wyjmujemy na blat, wyrabiamy jeszcze kilka minut, w dłoniach formujemy nieduże kulki o wadze ok. 50 gramów. Odkładamy je do kolejnego wyrośnięcia na ok. 20 minut – najlepiej na dobrze obsypaną mąką powierzchnię.

Olej rozgrzewamy do ok. 175 stopni, delikatnie wrzucamy je do środka – powinny mieć miejsce na swobodne pływanie w oleju – najlepiej smażyć je partiami. Gdy nabiorą już ciemnego koloru najlepiej odsączyć je na ręczniku papierowym. Gdy trochę ostygną nadziewamy je masą kajmakową – najlepiej użyć rękawa cukierniczego.

Te proste pączki z kajmakiem posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku do 3 dni – najlepiej w chłodniejszym miejscu. Pączki można odświeżyć wkładając je na kilka sekund do mikrofalówki – będą jak świeże nawet 3 dnia!

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz