Przekąski i przystawki

Przekąski na imprezę – wrapy

30 grudnia 2015

wrapy z szynka i serem (1 of 1)-4Przekąski na imprezę – wrapy z naleśników to super propozycja na sylwestrowe menu. Możecie je przygotować dzień wcześniej lub kilka godzin. To, co nałożycie do naleśników jest zupełnie dowolne- od serka koziego i łososia poprzez kabanosy i oliwki – we wrapach możecie ukryć wszystko i przemycić całkiem sporo warzyw i sałaty. Ja na tegorocznego sylwestra przygotowałam dwa rodzaje przekąsek na zimno – wrapy z szynką, suszonymi pomidorami ii takie, które na blogu będą jutro.

Dzisiejsza propozycja na naleśniki na zimno jest wariacją naleśników ze szpinakiem, tyle tylko że tutaj mamy wersję bardziej imprezową – pokrojne wrapy każdy może wciąć do ręki, są dosłownie na dwa kęsy. Moja jutrzejsza propozycja będzie pokazywała jeszcze inny sposób na podanie tej przystawki.

Jeśli chcecie przygotować zdrowszą wersję przekąsek na imprezę – wrapów – pomińcie majonez i naleśniki posmarujcie np. sosem pomidorowym lub salsą guacamole.

Inspiracja: Kwestia Smaku.

Składniki na naleśniki:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • mąka pszenna
  • sól, pieprz, słodka papryka,
  • świeży szpinak – garść

Przygotowujemy ulubione ciasto naleśnikowe mieszając jajka, mleko oraz olej i dosypując w trakcie mieszania mąkę z przyprawami. Szpinak płuczemy, osuszamy, siekamy, dodajemy do masy naleśnikowej. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni na rumiano.

wrapy z szynka i serem (1 of 1)Wrapy:

  • ser żółty
  • szynka parmeńska
  • suszone pomidory
  • oliwki
  • szpinak
  • majonez

Naleśniki smarujemy odrobiną majonezu, a wierzchu układamy plasterek żółtego sera, plaster szynki, kilka połówek oliwek oraz pocięte suszone pomidory. Posypujemy szpinakiem, naleśniki ciasno zwijamy. Przekrawamy pod kątem naleśniki, układamy w miseczce – podajemy na zimno lub lekko zgrillowane.

wrapy z szynka i serem (1 of 1)-6 wrapy z szynka i serem (1 of 1)-3

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz