Obiady

Chili con carne

30 października 2018

Niesamowity smak klasycznego chili con carne. Rozgrzewające i sycące danie w sam raz na jesień. Możecie podać je z ryżem lub ulubionym pieczywem. Sprawdzi się również jako farsz do tacos – przepis na blogu na tacos z mięsem mielonym wkrótce. Przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu, ale smak jest tego warty. Spróbujcie przepisu z kuchni meksykańskiej i dajcie się zachwycić. Danie jednogarnkowe, bardzo proste!

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 1 i 1/2 łyżeczki:chili, mielony kmin rzymski, suszone oregano
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 2-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 300 ml wody
  • 100 ml gorącej kawy/espresso
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 łyżka cukru
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • dodatkowo: chili, limonka, kwaśna śmietana, awokado, kolendra (suszona lub świeża)

 

Na maśle w dużym garnku szklimy posiekaną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy – podsmażamy wszystko tak, aby aromaty zaczęły się wydobywać. Na patelni smażymy pokrojony boczek, dodajemy go do cebuli. Podsmażamy wołowinę i dokładamy ją do dużego garnka. Doprawiamy solą i pieprzem – po ok. 1/2 łyżeczki lub więcej. Dodajemy wodę i kawę. Gotujemy całość, zmniejszamy ogień i chili con carne dusimy pod przykryciem ok. 45 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory, cukier i czekoladę. Dorzucamy odsączoną kukurydzę i fasolę, ew. pestki chili. Dalej gotujemy ok. 1-2 godzin. Chili con carne przechowujemy w lodówce. Możemy je też zamrozić. Podajemy z ulubionymi składnikami.

 

Inne przepisy na obiad:

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz