Przepis na gofry z jabłkami to moja jesienna propozycja na smaczny podwieczorek. Prażone jabłka z cynamonem i żurawiną w połączeniu z chrupiącymi goframi to naprawdę coś!
Jasne, gofry z domowej gofrownicy o przeciętnej mocy nigdy nie będą tak chrupiące, jak te, do których jesteśmy przyzwyczajeni nad morzem, ale ja to wolę takie domowe:) Wiem, co jest w ich składzie i nie obawiam się tego, z jakich składników są one przygotowywane i w jakich warunkach… Chociaż jasne, nie odmówię sobie tych nadmorskich, to jednak póki mogę i mi się chcę, to korzystam z gofrownicy, którą dostałam od Mamy i już.
Składniki na gofry:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki oleju/masła
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 1 płaska łyżka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
Wszystkie składniki miksujemy, na rozgrzaną i natłuszczoną płytę gofrownicy wlewamy porcję ciasta. Gofrownicę smarujemy odrobiną tłuszczu przed każdą kolejną porcją ciasta. Zamykamy pokrywę i pieczemy gofry ok. 7 minut – czas zależy od ustawień i mocy gofrownicy.
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru
- kardamon, gałka muszkatołowa – dla smaku
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, zasypujemy cukrem. Dusimy, aż zaczną się rozpadać, dodajemy cynamon, kardamon oraz gałkę muszkatołową. Podajemy na gorąco z goframi.
Brak komentarzy