Gorąca czekolada do picia to przepis na najmilsze listopadowe popołudnie na świecie. Aksamitna czekolada, wygodny fotel, ciepły koc i spokojna muzyka. Albo spacer z bliskimi po mroźnym parku i ukojenie zmarzniętych dłoni na kubku gorącej czekolady do picia.
Czasami wystarczy nam kakao, które łatwo przyrządzimy na bazie dwóch składników, ja jednak coraz częściej wybieram gorącą czekoladę z prawdziwą czekoladą, taką, która zawiera 70 lub 85% kakao (m.in. miazgi kakaowej i masła kakaowego). Tak przygotowana gorąca czekolada jest intensywna w smaku, gorzka, dlatego podaję ją z piankami marshmallow, które rozpuszczają się w środku pod wpływem temperatury.
Taka czekolada na gorąco ukoi wasze nerwy, poprawi humor i doda energii. Koniecznie wypróbujcie ją w tej podstawowej wersji, a po inne wariacje zapraszam na moje poprzednie przepisy na czekoladę do picia:
Składniki na 2 małe porcje:
- 70g czekolady deserowej
- 4 łyżki śmietany 30%
- 1 szklanka mleka 3,2%
- pianki marshmallow
Czekoladę rozpuszczamy w gorącym mleku, podgrzewając wszystko razem, także ze śmietaną. Mieszamy często, aby czekolada się nie przypaliła na dnie garnuszka. Uważamy, aby nie doprowadzić jej do wrzenia i wykipienia. Gdy czekolada jest już aksamitna i wszystkie składniki się połączyły (nie ma grudek czekolady), przelewamy ją do ulubionych kubków. Wierzch posypujemy piankami. Podajemy na gorąco, czekamy chwilę, aby pianki się rozpuściły.
Brak komentarzy