Kochani, będąc u siebie w domu
odwiedziłam z K. pobliską hodowlę grzybów, która mieści się w Udorpiu,
mowa o przedsiębiorstwie Żynda.
Wspominałam już o tym na facebook’u jak marynowałam pieczarki.
Do Łodzi oprócz 2kg pieczarek zabraliśmy także 4 piękne grzyby, które ważyły łącznie ponad kilogramy. Mowa o boczniakach.
Pani, która pracuje w owej firmie dała mi broszurkę z przepisami na wykorzystanie boczniaków oraz z informacjami na ich temat, które pozwolę sobie Wam przedstawić.
“Boczniak ostrygowaty jest grzybem pochodzącym z Chin. W Polsce w warunkach naturalnych spotyka się go najczęściej na pniakach topolowych i wierzbowych.
Owocniki boczniaka zawierają białko, witaminy grupy B oraz kwas foliowy. Boczniaki mogą bez problemów spożywać diabetycy tym bardziej, że grzyby świeże czy ekstrakty obniżają poziom cukru we krwi. Pomagają w leczeniu nowotworów i zwiększają odporność organizmu.
Walory kulinarne:
Boczniak może być zarówno składnikiem głównym wielu dań mięsnych i bezmięsnych. Kapelusz biczniaka możemy przyrządzać tak, jak inne gatunki grzybów- smażyć, panierować, dusić, gotować, marynować. Sporządza się z nich m.in. przystawki zimne i gorące, zupy, flaczki, zapiekanki, omlety, farsze do pierogów i naleśników. Za najsmaczniejsze boczniaki uchodzą smażone jak schabowe.”
K. rzuciło się w oczy tylko jedno hasło: Boczniak jak Schabowy.
No i dobra!:)
Pieczarki, jak i boczniaki były pyszne. Świeże, aromatyczne, czego chcieć więcej?
Zawarliśmy pakt, że za każdym razem jak będziemy u mnie kupimy boczniaki i będziemy je przygotowywać według przepisów z broszurki, a z czasem także moich:)
Dziś zapraszam Was na pyszny obiad!:)
Schabowy z boczniaka.
Składniki:
- 500g boczniaka
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej (u mnie 0.5 szklanki bułki tartej i 0.5 szklanki otrębów pszennych)
- 4 łyżeczki ziarenek smaku (bądź tylko sól i pieprz do smaku)
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 2 szklanki mleka
Kapelusze myjemy pod bieżącą wodą, nóżki można odciąć. Moczymy w mleku przez godzinę-dwie.
Jajka rozbijamy z ziarenkami smaku, mąkę mieszamy z bułką tartą oraz otrębami, na patelni roztapiamy masło.
Boczniaki obtaczamy w jajku, następnie w bułce tartej, smażymy na rumiano, jak schabowe ok. 7 min z każdej strony.
(Przepis pochodzi z broszurki firmy Żynda)
Uwaga: Radzę dobrze przyprawić:)
Ja podawałam dla K. z ziemniakami oraz buraczkami, dla mnie z ryżem, groszkiem i marchewką z serii Dań Babci Zosi firmy Sys.
Obiad dla K.
15 komentarzy
Oj takiego okazu to ja jeszcze nie widziałam. Chciałam napisać, że nie robiłam boczniaków w ten sposób, ale to chyba mi się nasunęło z uwagi na rozmiar tego grzybka, u mnie były to raczej małe kotleciki. Mój mąż uwielbia je w ten sposób przyrządzone. To Ty z Łodzi jesteś tak jak ja? 🙂
Bardzo lubię boczniaka w takiej wersji 🙂
W Łodzi mieszkam od 2 lat, jestem z pomorza;)
Fajnie, mam nadzieję, że kiedyś się spotkamy, ja tu mieszkam z dziada pradziad, z małą zdradą niedawno na rzecz Wawy, ale już jestem z powrotem 😉
Z braku kań może być i boczniak:-) Moczenie w mleku jest bardzo potrzebne – dopiero wtedy jest pyszny:-)
Boczniak ♥ ziemniaczki z koperkiem i mizeria/ogórki kiszone
Boczniakowy schabowy- super sprawa!! i Tu jeszcze tak pięknie pokazany!
u nas kanie przyrządza się a la schabowy, dobre to 🙂
smakowity kąsek 😀
Piękne okazy! Ryż z marchewką i groszkiem napewno pyszny, jak inne Dania Babci Zosi;)
Uwielbiam, ale nie mogę;( moja wątroba by tego nie przeżyła;( Ale mąż jak najbardziej, od czasu do czasu kupuję i zajada się nawet bardziej niż schabowym;)
grzybowe “schabowe” o tak :D, a na zdjęciu rzeczywiście proporcja warzyw do ryżu niźle wyglądaja.
Jadłam boczniaki tylko raz w życiu, jako “flaczki”. Smakują naprawdę niesamowicie 🙂
dla mnie nowość 🙂
W tytule jest schabowy a schabu ani grama….
Schabowy z boczniaka 🙂 Czyli z grzyba, wersja bezmięsna.