Obiady

Pulpeciki z makaronem w sosie pomidorowym

18 lutego 2020

Pulpeciki z makaronem w sosie pomidorowym – przepis na danie jednogarnkowe, które nasyci 4 osoby! Proporcje są idealne na 4 porcje obiadowe, ew. możecie podzielić pulpeciki z makaronem na dwie porcje i przechować je w lodówce. Nie polecam mrozić, bo makaron po rozmrożeniu będzie niezbyt dobry – chyba, że chcecie zamrozić sam sos i pulpety – wtedy jak najbardziej. Klopsiki przygotowane w ten sposób są miękkie i bardzo aromatyczne.

Mięso do pulpecików możecie wybrać według uznania, ja postawiłam na delikatne mięso z indyka, które świetnie sprawdza się z aromatycznymi przyprawami i sporą ilością bazylii.

 

Pulpeciki z indyka:
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mleka
  • garść listków świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz,
  • szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła

Do mięsa dodajemy bułkę tartą, mleko, bazylię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz chili i pozostałymi przyprawami. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej kilka minut, aby mięso dobrze wyrobić. Następnie formujemy małe pulpeciki – ok. 20-25 sztuk. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z masłem, najlepiej na głębokiej patelni. Pulpeciki obsmażamy z dwóch stron na rumiano.

Składniki na sos pomidorowy:
  • 2 szczypty chili (w proszku lub płatkach)
  • 2 puszki krojonych pomidorów/passaty
  • 300 ml bulionu/rosołu
  • sól, pieprz, chili, kmin, czosnek
  • dodatkowo: 300 g makaronu drobnego, bazylia, parmezan

Na patelnię z klopsikami wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki lub passatę, doprawiamy do smaku przyprawami. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut – woda powinna odparować, następnie dorzucamy makaron, przykrywamy patelnię przykrywką i dusimy wszystko kolejne 10 minut, po tym czasie wszystko dokładnie mieszamy, sprawdzamy makaron – i gotujemy go do miękkości – ok. 5 dodatkowych minut, lub krócej jeśli wolicie.

Pulpeciki z makaronem w sosie pomidorowym podajemy z parmezanem i bazylią. Smacznego!

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz