Racuchy!:)
To dopiero smak…
Mięciutkie, puszyste drożdżowe placki.
Z jabłkami lub bez- zawsze posypane cukrem pudrem!
Najlepsze są jeszcze ciepłe,
kiedy jabłko w środku jest tak rozkosznie podduszone!:)
Mam nadzieję, że dawno ich nie robiliście,
a ja odświeżyłam Wam pamięć:)
Podzielcie się ze mną Waszymi wspomnieniami z racuchami,
najlepsze robi babcia czy mama?
A może najlepiej smakują na wsi? Koniecznie w wakacje?
Te proporcje na racuchy z jabłkami są banalne;)
Nauczyłam się ich już jak byłam mała, mam nadzieję że i Wy łatwo je zapamiętacie.
Składniki na 15 sztuk:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki ciepłej wody
- 0.5 szklanki cukru
- 30g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 3 jabłka
- cynamon
- + łyżka cukru
- + olej do smażenia
Mąkę mieszamy z solą, przesiewamy do miski. Do ciepłej wody kruszymy drożdże, mieszamy dokładnie. Dolewamy mieszaninę do miski z mąką, dodajemy cukier. Łączymy całość i odstawiamy na 1 godzinę, do wyrośnięcia.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy je na patelni, posypujemy cynamonem i cukrem. Dusimy do momentu w którym jabłka zmiękną, odstawiamy je do wystygnięcia.
Gdy ciasto na racuchy się napuszy na patelni rozgrzewamy olej i dużą łyżką nakładamy masę.
Na środek nakładamy trochę jabłek, na wierzch znów dajemy ciasto.
Racuchy muszą się smażyć na małym ogniu, gdy się zarumienią przekładamy je na drugą stronę.
Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym, zajadamy:)
6 komentarzy
ZAWSZE RACUCHY ROBIĘ NA MLEKU I DODAJĘ ŁYŻKĘ MASŁA ORAZ TROCHĘ SPIRYTUSU ABY NIE CHŁONĘŁY TŁUSZCZU.CAŁA RODZINA JE UWIELBIA.POZDRAWIAM
Właśnie ostatnio słyszałam o spirytusie dodawanym do racuchów, ale sama tego nie robiłam!:)
Pewnie w najbliższym czasie spróbuję~.
Spirytus? To takie racuchy tylko dla dorosłych 😉 Zostanę jednak przy tych bezalkoholowych 🙂 Czy ludzie na każdym kroku muszą podtruwać się alkoholem? Nawet przy racuchach? Niewiarygodne.
Ewewelka spirytus ma tutaj inne zadanie i na pewno nikogo nie podtruwa:) dzięki spirytusowi racuchy nie chłoną tak bardzo tłuszczu na patelni.
powinnaś wiedzieć że alkohol odparuje – nie pozostaje w racuchach
Tak, tak odparuje, alkohol sprawia, że racuchy chłoną mniej tłuszczu.