Zdrowa dieta

Restauracja Belvedere

30 września 2014

belvedere-9

Restauracja Belvedere

ul. Agrykoli 1

Warszawa

Zaproszenie na degustację nowego menu restauracji Belvedere przyjęłam z ogromnym uśmiechem na twarzy. Wiedziałam, że mogę spodziewać się sztuki kulinarnej na najwyższym poziomie!

Spóźniona o ponad 20 minut (zgubiłam się w Łazienkach, a wcześniej jeszcze wysiadłam na złym przystanku tramwajowym…- nowa w Warszawie jestem, pamiętajcie!:P) dotarłam na miejsce. Czekali tam na mnie Adam i Magda z bloga Crust and dust, Paweł Loroch, Monika Kucia i kilka innych osób. W bardzo przyjaznej atmosferze po przedstawieniu się zaczęliśmy zajadać się pysznościami. Zerknijcie na menu, które nam podano:

belvedere-5belvedere-13 Na samym początku skusiłam się na drinka cytrusowego z rozmarynem, zaraz później na stół przywędrowało pierwsze danie.

belvedere-7 Gęś – marynowana foie gras, piernik i mirabelki. Gdy zobaczyłam ten talerz poczułam się niesamowicie uszczęśliwiona. To dobre słowo!:) Uszczęśliwiona. Miałam przed sobą niezwykły obraz.belvederePołączenie amarantusa, piernika, mirabelek i foie gras jest niesamowite. Genialna kompozycja!

belvedere-8Krem porowo-jabłkowy z rawioli z pistacjami i szalotką. Pyszny, bardzo ciekawy smak. Planuję sama przygotować coś podobnego w domu, bo połączenie pora i jabłka jest świetnym pomysłem.

belvedere-10Opiekany okoń, dynia, jarmuż i jarzębina. To dopiero widok! Wszystko podane na puree z dyni, w towarzystwie bezy. Absolutnie powalił mnie okonia w zestawieniu z jarzębiną!:)

belvedere-11Comber z jelenia, róża, rokitnik, pumpernikiel. Pyszny był ten sos różany! I te kurki! I mięso dobre i w ogóle, ach!:) Zresztą, sami widzicie.

belvedere-15

Po tylu przepysznych daniach słyszałam, że co po niektórzy wspomnieli, że nie mają miejsca na deser… Jednak gdy na stół zaczęto stawiać tak wyglądające desery wszyscy umilkli. Absolutnie pyszne ciasto czekoladowe z lodami pigwowymi i pudrem z białej czekolady.

Ach po tej wizycie w Restauracji Belvedere mam mocne postanowienie- zaczynać każdy posiłek od deseru!:)

belvedere-16Twórcą tego menu jest szef kuchni Adam Komar, który z Restauracją Belvedere związany jest od 2010 roku. Po degustacji ja i pozostali zaproszeni goście mieliśmy okazję porozmawiać chwilę z tym przemiłym i zapracowanym człowiekiem.

Jeśli potrzebujecie miejsca, aby uczcić ważne wydarzenie, spotkać się biznesowo z jakimiś mega ważnymi osobami to serdecznie polecam Wam to miejsce. Piękne, szykowne, z klasą. Wnętrze, i ogród robi wielkie wrażenie.

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply PoprostuBartosz.pl 30 września 2014 at 21:29

    Jadłbym, choć menu nie najładniejsze pod kątem DIZAJNU ;/

  • Zostaw komentarz