Inne/Konkursy

Restauracja Ganesh- warsztaty kuchni indyjskiej

14 kwietnia 2014

ganeshUwielbiam kuchnię indyjską, mimo iż jest ona dosyć tłusta- do każdego sosu dodaje się dużo masła i śmietany. Warsztaty w restauracji Ganesh, na których miałam okazję być, znacząco przybliżyły mi tę kuchnię.
Oczywiście każdy uczestnik warsztatów ma przed sobą pewną wizję tego, jak będzie przebiegać spotkanie. Nastawiamy się pozytywnie i niekiedy przychodzi rozczarowanie. Dobrze, że warsztaty w restauracji Ganesh należały do wybitnie poprowadzonych:) Przerosły moje najśmielsze oczekiwania!

Tapinder Sharma to założyciel i pomysłodawca sieci indyjskich restauracji w Polsce. Pierwszą otworzył właśnie w Łodzi, w 2006 roku przy ulicy Piotrkowskiej- to właśnie w niej odbyły się warsztaty. Człowiek niezwykle charyzmatyczny, z wielką pasją i talentem do… wodzirejowania:) O tak, to on nadał warsztatom odpowiedniego biegu i rozbawiał wszystkie uczestniczki (w gronie blogerskim znalazł się tylko jeden pan!). Razem z kucharzem i pozostałą częścią zespołu stworzył cudowny klimat, w którym przypomnieliśmy sobie, że ucząc się można też się świetnie bawić.

Warsztaty zaczęliśmy od poznania przypraw i składników charakterystycznych dla kuchni indyjskiej. Następnie był konkurs na najlepsze Onion Bhaji. Smakowaliśmy tych przyrządzonych przez kucharza, a następnie sami próbowaliśmy odtworzyć ich smak. Nie chwaląc się za bardzo przyznam, że mój kotlecik został jednym z dwóch najlepszych <3

ganesh-2ganesh-7Następnie przyszedł czas na tworzenie chlebków indyjskich czyli naaanów. Dostaliśmy gotowe porcje ciasta, które musieliśmy wyrobić i nadać im odpowiedniego kształtu.

ganesh-4ganesh-5Chlebki naan były dodatkiem do obiadu, którym uraczono wszystkich uczestników. Kucharz wraz z założycielem restauracji Ganesh na naszych oczach przygotował Murgh Hara Masala- kurczaka w sosie szpinakowym. Mam przepis i jak tylko go wypróbuję to się z Wami nim podzielę!:)

ganesh-6Z całego serca polecam Wam wizytę w indyjskiej restauracji. W Łodzi są dwa takie lokale- Ganesh w Manufakturze oraz przy ulicy Piotrkowskiej. Moim ulubionym daniem jest baranina w sosie śmietanowo-orzechowym z migdałami.

Bardzo dziękuję za możliwość uczestniczenia w warsztatach:)

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz