Obiady

Risotto z grzybami

29 listopada 2014

risotto z grzybamiRisotto z grzybami suszonymi to mały ukłon w stronę zbliżających się świąt!:) Wykorzystałam suszone borowiki i podgrzybki. Risotto, mimo że bez parmezanu wciąż jest kremowe i bardzo smaczne. Chciałam, aby grzyby były tu mocno wyczuwalne więc dałam ich naprawdę sporo.

Z chęcią zjadłabym również risotto z kurkami, ale jeszcze nie miałam takiej okazji. Na szczęście grzyby suszone trzymam w szafce więc kiedy najdzie mnie ochota na kapuśniaczki czy właśnie ryż to obiad mam z głowy 🙂

Składniki:

  • ok. 0.5-0.7l bulionu warzywnego
  • 150ml białego wina (użyłam pół wytrawnego)
  • 150g ryżu Arborio
  • sól, pieprz
  • 100g suszonych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • 6 suszonych pomidorów

Cebulę drobno siekamy. Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie kroimy je drobno, wodę z namaczania odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy na nim cebulę, wsypujemy ryż i podsmażamy ciągle mieszając ok. 2 minut. Wlewamy wino, czekamy aż odparuje. Następnie dolewamy bulion chochelką- nie wlewamy całości od razu, czekamy aż ryż wchłonie część i dolewamy, ciągle mieszając. Dodajemy grzyby oraz wodę, w której je moczyliśmy. Dalej dolewamy porcjami bulion. Następnie dorzucamy pokrojone suszone pomidory i posiekaną pietruszkę. Mieszamy.

risotto z grzybami-4 risotto z grzybami-2

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply ola 1 grudnia 2014 at 20:14

    moje ulubione risotto to właśnie z kurkami! i ze szparagami! sezonowe smaki,na które czekam cały rok. choć teraz się trochę rozpieszczam,bo pomroziłam sporo kurek 😀

  • Zostaw komentarz