Risotto z grzybami suszonymi to mały ukłon w stronę zbliżających się świąt!:) Wykorzystałam suszone borowiki i podgrzybki. Risotto, mimo że bez parmezanu wciąż jest kremowe i bardzo smaczne. Chciałam, aby grzyby były tu mocno wyczuwalne więc dałam ich naprawdę sporo.
Z chęcią zjadłabym również risotto z kurkami, ale jeszcze nie miałam takiej okazji. Na szczęście grzyby suszone trzymam w szafce więc kiedy najdzie mnie ochota na kapuśniaczki czy właśnie ryż to obiad mam z głowy 🙂
Składniki:
- ok. 0.5-0.7l bulionu warzywnego
- 150ml białego wina (użyłam pół wytrawnego)
- 150g ryżu Arborio
- sól, pieprz
- 100g suszonych grzybów
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki
- 6 suszonych pomidorów
Cebulę drobno siekamy. Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie kroimy je drobno, wodę z namaczania odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy na nim cebulę, wsypujemy ryż i podsmażamy ciągle mieszając ok. 2 minut. Wlewamy wino, czekamy aż odparuje. Następnie dolewamy bulion chochelką- nie wlewamy całości od razu, czekamy aż ryż wchłonie część i dolewamy, ciągle mieszając. Dodajemy grzyby oraz wodę, w której je moczyliśmy. Dalej dolewamy porcjami bulion. Następnie dorzucamy pokrojone suszone pomidory i posiekaną pietruszkę. Mieszamy.
1 komentarz
moje ulubione risotto to właśnie z kurkami! i ze szparagami! sezonowe smaki,na które czekam cały rok. choć teraz się trochę rozpieszczam,bo pomroziłam sporo kurek 😀