Słodkości

Rolada biszkoptowa z poziomkami

25 sierpnia 2013

Tę roladę biszkoptową robiłam już chwilę temu.
Niestety przepis gdzieś się zapodział i nie mogłam go znaleźć, na szczęście jednak jest!
Przepis jest banalny, trzeba tylko upiec puszystą roladę i nazbierać (lub kupić) poziomek.
Roladę robi się szybko, najwięcej czasu zabiera nam zastyganie kremu.

Nie wiem dlaczego co roku nie udaje mi się nazbierać więcej poziomek niż na jedno ciasto.
Te małe owoce są tak pyszne, a jest ich tak mało. Szkoda!

 Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 90g mąki
  • 70g cukru
  • szczypta soli
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier- miksujemy aż masa będzie lśniąca (jak w przypadku bezy). Dodajemy żółtka i miksujemy. Mąkę przesiewamy i delikatnie łączymy z pianką jajeczną.
Masę wylewamy na kwadratową formę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok.  10 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie roladę wykładamy na ściereczkę i zwijamy ją razem z nią jednocześnie usuwając papier do pieczenia. Odstawiamy roladę do ostygnięcia.
 
Składniki na krem:
  • 300ml śmietany kremówki
  • 1 mały jogurt grecki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ok. 300g poziomek
  • 2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuszczamy w 100ml wrzącej wody. Kremówkę ubijamy na sztywno, dolewamy do niej ostudzoną żelatynę cały czas miksując oraz jogurt. Dosładzamy i dorzucamy poziomki. Roladę rozwijamy, usuwamy ściereczkę, wykładamy na nią krem i zwijamy ciasto tak, jak było wcześniej zwinięte. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply location sac burberry 6 września 2013 at 17:13

    this is great blog, I will certainly be back.

  • Zostaw komentarz