Sałatka z grillowaną brzoskwinią, figami, dużą ilością mięty i parmezanem. Brzmi i smakuje wybornie. Proste składniki, które w połączeniu z sosem na bazie musztardy i sokiem z cytryny tworzą bardzo smaczną całość. Brzoskwinie podczas grillowania stają się miękkie i z wierzchu lekko karmelizują, podczas ich grillowania polałam je syropem klonowym w wersji 0 kalorii tak, żeby wydobyć z nich jeszcze więcej słodyczy i aromatu bo co jak co, ale syrop klonowy pachnie nieziemsko.
Dressing, który przygotowałam jest lekki, ale dosyć ostry i kwaśny, podkreśla smak mięty i słodkich owoców. Sama oliwa mogłaby się nie sprawdzić, chyba że mówimy o dodatku octu balsamicznego.
Składniki:
- świeża mięta
- szpinak
- 2 brzoskwinie
- 2 figi
- parmezan
- szynka parmeńska
- 1 łyżka syropu klonowego (ja użyłam 0 kalorii)
- dressing: 1 łyżka musztardy, 2 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz
Miętę i szpinak myjemy, osuszamy. Każdą brzoskwinię kroimy na pół, usuwamy pestkę, następnie dzielimy każdą połówkę na 4 części, patelnię grillową rozgrzewamy, kładziemy na niej brzoskwinie, grillujemy z dwóch stron do momentu, aż na owocach pojawią się charakterystyczne tzw. żebra od patelni, następnie polewamy je syropem klonowym (wygotuje się po kilku chwilach). Figi dzielimy na części. Musztardę mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki na sałatkę z grillowaną brzoskwinią mieszamy razem, polewamy sałatkę dressingiem, dodajemy płatki parmezanu. Smacznego!
Brak komentarzy