Sałatka z arbuzem, fetą, oliwkami i miętą zachwyci Was smakiem. To połączenie jest genialne! Sałatka świetna na upały, jako lekki lunch, w sam raz na spotkanie ze znajomymi. Dodatek czerwonej cebuli i odrobiny pieprzu podkreśla wytrawny charakter tej sałatki i przełamuje słodycz arbuza. Jeśli tylko macie ochotę możecie użyć arbuza czerwonego – oba świetnie się sprawdzą w tym wydaniu. Ta sałatka nie potrzebuje żadnego dodatkowego sosu, soczysty arbuz załatwi sprawę!
Składniki na 4 porcje:
- 1/2 słoiczka czarnych oliwek
- 1/2 czerwonej cebuli
- pół średniego arbuza (u mnie żółty)
- 1 opakowanie sera feta (ok. 200g)
- świeżo mielony pieprz
- 1/2 pęczka świeżej mięty
- garść słonecznika
Arbuza kroimy w kostkę – żółty ma bardzo niewiele pestek, przy skorzystaniu z czerwonego arbuza radzę część wyrzucić. Fetę kroimy również w kostkę, odsączamy. Cebulę bardzo drobno siekamy. Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze plastry. Miętę płuczemy, suszymy i od gałązek odrywamy wszystkie listki. Tak przygotowane składniki na sałatkę mieszamy razem, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, ew. szczyptą soli. Dosypujemy ziarna słonecznika. Podajemy na zimno, jeśli po jakimś czasie zbierze się nadmiar wody można ją wylać.
Sałatka z arbuzem, fetą, oliwkami i miętą jest naprawdę pyszna, spróbujcie!
Brak komentarzy