Fit/lekkie

Sałatka z awokado i dynią

14 listopada 2015

sałatka z dynia i awokado (1 of 1)-3Sałatka z awokado i dynią świetnie pasuje na listopadowy lunch. Jak upiec dynię? To podpowiadałam w ostatnim wpisie – jak możecie zauważyć dynia hokkaido jest ze skórką, która po upieczeniu jest jadalna i nie musicie się jej pozbywać. Do sałatki dodałam jeszcze kilka ulubionych składników, w tym ser pleśniowy, możecie zastąpić go np. serem typu feta czy mozzarellą Myślę, że do tych składników pasuje także szynka parmeńska lub twardy ser taki jak parmezan.

Przepis na pieczoną dynię.

Składniki:

  • 5 plastrów pieczonej dyni
  • 1 awokado
  • pomidorki koktajlowe
  • świeży szpinak
  • ser pleśniowy/mozzarella/feta
  • pieprz
  • oliwa
  • ocet balsamicznysałatka z dynia i awokado (1 of 1)

Awokado przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki i łyżką wydrążamy miąższ. Kroimy w kostkę, podobnie jak pieczoną dynię, pomidorki zaś na pół. Szpinak myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki mieszamy razem. Ser rwiemy/kroimy na kawałki. Na samym końcu sałatkę polewamy oliwą i octem balsamicznym, doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.

sałatka z dynia i awokado (1 of 1)-2

Przeczytaj również

2 komentarze

  • Reply księgowa 16 listopada 2015 at 08:50

    Bardzo smaczna sałatka, udała się bez problemów i wszystkim smakowała dziękuję za przepis i pozdrawiam

    • Reply pees 17 listopada 2015 at 11:11

      Super 🙂
      Cieszę się bardzo!

    Zostaw komentarz