Sałatka z bobem i kurkami może spokojnie stanowić tzw. dobry start wpasowując się w sezon na bób właśnie. U mnie, w rodzinnym domu, bób jadało się tylko z masłem i solą – taki jest najpyszniejszy. Jeśli jednak opanujemy już ten skomplikowany sposób podania bobu, możemy ruszyć dalej:). Bób jest bogaty w białko, może więc zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego. Jest też doskonałym źródłem kwasu foliowego czy żelaza i witamin z grupy B.
Jak gotować bób? O tym pisałam już kiedyś, pamiętajcie – że najlepiej jest przygotować bób na parze tak, aby nie stracił właściwości odżywczych i wciąż był skarbnicą witamin dla naszego organizmu.
Sałatka z bobem i kurkami, serem grana padano i jajkiem w koszulce powinno Was zachwycić 🙂 Pamiętajcie tylko, aby nie rozgotować bobu, kurki również powinny być jędrne i soczyste, nie ma co ich długo katować wysoką temperaturą.
Składniki:
- 1 szklanka bobu
- 1/2 szklanki kurek
- 1 łyżka twardego sera grana padano/parmezanu
- 1 jajko
- rukola
- sól i pieprz
- ew. oliwa
Bób gotujemy na parze lub w lekko osolonej wodzie ok. 5-10 minut (im młodszy i mniejszy bób tym gotować możemy go krócej). Następnie kurki oczyszczamy i podsmażamy 3-5 minut na maśle, doprawiamy solą i pieprzem.. Dodajemy do nich odsączony i obrany ze skórki bób. Podsmażamy chwilę. Rukolę myjemy i osuszamy. W osolonej wodzie przygotowujemy jajko w koszulce (do wrzątku dodajemy łyżkę octu, robimy wirek za pomocą łyżki, delikatnie wbijamy jajko i gotujemy ok. 3 minut, wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej). Rukolę mieszamy z bobem, kurkami. Wierzch posypujemy serem, układamy jajko w koszulce. Podajemy na ciepło. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem/oliwą.
Brak komentarzy