Fit/lekkie

Sałatka z bobem i jajkiem

6 lipca 2016

Sałatka z bobem i awokado wraz z plastrami chrupiącego boczku sprawi, że Wasz facet nawet się nie skrzywi na hasło „sałatka”! Ja uwielbiam awokado i bardzo często jest ono składnikiem moich sałatek czy śniadań (np. na kanapce). Jego połączenie z jajkiem już znacie, bardzo modne były ostatnio te zapiekane z jajkiem w środku. Ja też je przygotowałam (jajko zapiekane w awokado) i potwierdzam – to bardzo smaczne połączenie.

Sałatka z bobem, którą dla Was mam powinniście zjeść jak najszybciej – póki bób jest tani i łatwo dostępny. Dodajcie do niej jeszcze podsmażone jajko, awokado, pomidorki, lekki dressing z cytryną lub samą oliwę i gwarantuję – będziecie szczęśliwymi ludźmi! 🙂

Składniki:

  • 1/2 awokado
  • szklanka bobu
  • 2 plastry boczku
  • pomidorki koktajlowe
  • ulubione sałaty/rukola
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka miodu

sałatka z bobem i awokado (1 of 1)-2

Awokado obieramy, połówkę kroimy na plastry. Boczek podsmażamy na patelni na chrupko tak, aby wytopić cały tłuszcz. Bób gotujemy na parze lub w lekko osolonej wodzie, następnie studzimy go i obieramy. Sałaty płuczemy, odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy razem dodając pokrojone na połówki pomidorki. Jajko smażymy na patelni doprawiając je solą i pieprzem. Z soku z cytryny, miodu i oliwy robimy dressing, który doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy nim gotową sałatkę.

Sałatkę z bobem możemy podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz