Sałatka halloumi (ser) oraz cukinią to mój październikowy must have 🙂 Jadłam tę sałatkę już kilka razy wykorzystując do niej halloumi, którego miałam zapas w lodówce. Ja uwielbiam ten owczy ser i mam nadzieję, że Wy również się nim zajadacie.
Do sałatki możecie użyć ulubionych orzechów czy pestek – ja wykorzystałam w tym celu mieszankę z migdałami, orzechami nerkowca oraz laskowymi prażąc je chwilę przed dodaniem do sałatki z serem halloumi.
Składniki:
- świeży szpinak
- mieszanka sałat
- 1 cukinia
- ser halloumi ok. 100g
- orzechy
- oliwa z oliwek aromatyzowana pomarańczami (możecie użyć ulubionej)
- sól, pieprz Sałaty i szpinak płuczemy, odsączamy. Cukinię kroimy i podsmażamy na patelni, aż zmięknie. Ser halloumi również kroimy w plastry, podsmażamy go na patelni (grillowa daje najładniejszy efekt) na rumiano z dwóch stron. Składniki na sałatkę mieszamy razem, dodajemy oliwę, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Brak komentarzy