Sałatka z kurczakiem, brukselką i kaszą pęczak. Jest bardzo pożywna, świetnie smakuje i spokojnie można zabrać ją ze sobą do pracy czy na uczelnie. Ja wykorzystałam kaszę pęczak, bo jest moją ulubioną, jeśli macie ochotę zastąpcie ją kaszą gryczaną.
Co do kurczaka- wykorzystałam tego ugotowanego na potrzeby bulionu, jeśli macie ochotę to grillowana pierś z kurczaka też będzie okej! 🙂 Zamarynujcie ją odpowiednio, obtoczcie w aromatycznych przyprawach, a na pewno taki kawał mięsa wzbogaci smak sałatki. Myślę, że dodatek czerwonej i żółtej papryki jest tu wskazany – ożywi kolory i nada chrupkości całości 🙂
Składniki:
- 0.5 kg brukselki
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1/2 puszki pomidorów krojonych
- ulubione przyprawy (sól, pieprz, papryka czerwona, ew. harrisa)
- szczypiorek
Z brukselką postępujemy jak w przypadku sałatki brokułowej.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka gotujemy na parze/w bulionie/ lub grillujemy. Pomidory gotujemy, gotujemy aż odparuje z nich woda i powstanie gęsty sos, doprawiamy do smaku, dodajemy do niego kurczaka i odstawiamy z gazu tak, aby całość ostygła. Wszystkie składniki mieszamy razem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Sałatkę przechowujemy w lodówce.
Sosu jest stosunkowo mało – chciałam, aby składniki nie były suche, a jednocześnie nie oblepione oliwą 🙂 Możecie oczywiście wykorzystać sos czosnkowy czy jogurtowy.
Brak komentarzy