Sałatka z kuskusem, pomidorami i jajkiem. Pyszna, lekka i bardzo ciekawa propozycja na lunch do pracy. Z migdałami i ciecierzycą. Całość dopełnia kminek, świeża bazylia i jogurtowy dip.
Kuskus to bardzo dobra baza do potraw – wystarczy go zalać wodą i doprawić solą, aby otrzymać podstawę posiłku, który możemy dowolnie modyfikować. Ja, zainspirowana książką “What Katie Ate” dodałam składniki z tejże pozycji. Całość wyszła naprawdę ciekawie i zajadam się tą sałatką w pracy już drugi dzień 🙂
Składniki:
- kuskus
- 3 jajka
- 3 pomidory
- świeża bazylia
- 1 puszka ciecierzycy
- 50g migdałów/orzechów
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy do smażenia ciecierzycy
- 1 łyżka oliwy do dipu
- 1 mały jogurt naturalny
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka kminku
Kuskus zalewamy wrzątkiem, doprawiamy solą do smaku. Dodajemy masło. Odstawiamy na kilka minut, aby napęczniał. Pomidory kroimy w plastry, smażymy na patelni. Ciecierzycę podsmażamy na oliwie tak, aby była chrupka, dodajemy do niej kminek. Bazylię siekamy, dodajemy ją do kaszy, następnie dodajemy podprażoną ciecierzycę z migdałami i pomidory. Delikatnie mieszamy. Jajka gotujemy na półmiękko – dodajemy do sałatki przed podaniem. Jogurt naturalny przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do niego oliwę – polewamy nim sałatkę z kuskusem przed podaniem.
Brak komentarzy