Fit/lekkie

Sałatka z kuskusem

9 września 2015

mail.google.comSałatka z kuskusem, pomidorami i jajkiem. Pyszna, lekka i bardzo ciekawa propozycja na lunch do pracy. Z migdałami i ciecierzycą. Całość dopełnia kminek, świeża bazylia i jogurtowy dip.

Kuskus to bardzo dobra baza do potraw – wystarczy go zalać wodą i doprawić solą, aby otrzymać podstawę posiłku, który możemy dowolnie modyfikować. Ja, zainspirowana książką “What Katie Ate” dodałam składniki z tejże pozycji. Całość wyszła naprawdę ciekawie i zajadam się tą sałatką w pracy już drugi dzień 🙂

Składniki:

  • kuskus
  • 3 jajka
  • 3 pomidory
  • świeża bazylia
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 50g migdałów/orzechów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy do smażenia ciecierzycy
  • 1 łyżka oliwy do dipu
  • 1 mały jogurt naturalny
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka kminku

Kuskus zalewamy wrzątkiem, doprawiamy solą do smaku. Dodajemy masło. Odstawiamy na kilka minut, aby napęczniał. Pomidory kroimy w plastry, smażymy na patelni. Ciecierzycę podsmażamy na oliwie tak, aby była chrupka, dodajemy do niej kminek. Bazylię siekamy, dodajemy ją do kaszy, następnie dodajemy podprażoną ciecierzycę z migdałami i pomidory. Delikatnie mieszamy. Jajka gotujemy na półmiękko – dodajemy do sałatki przed podaniem. Jogurt naturalny przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do niego oliwę – polewamy nim sałatkę z kuskusem przed podaniem.

mail.google.com2 mail.google.com3

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz