Kolejna pyszna sałatka z makaronem (w formie tortellini) i tuńczykiem.
Przez długi czas nie mogłam się przekonać do tej ryby zamkniętej w puszce.
Nadal nie pałam do niej sympatią, ale doceniam jej smak i różnorodne zastosowanie:)Tak wiec, jak dobrze pójdzie,
od czasu do czasu znajdziecie tutaj pomysł na tuńczyka,
i na sałatkę rzecz jasna:)
A te z makaronem należą do moich ulubionych!:)
Składniki na sałatkę z tuńczykiem i tortellini:
- opakowanie tortellini z czterema serami
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- puszka pomidorów
- 1/2 słoiczka oliwek zielonych nadziewanych czosnkiem
- 1/2 główki sałaty rzymskiej
- 1/2 główki sałaty lodowej
- świeża pietruszka
Składniki na sos winegret miodowy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy ostrej
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu spadziowego
- sól
- pieprz
Musztardę, ocet i miód mieszamy razem. Na samym końcu dodajemy oliwę oraz doprawiamy do smaku.
Pierożki gotujemy w osolonej wodzie ok. 3-5 minut.
Sałatę rzymską oraz lodową myjemy, jeśli pierwsze liście są uszkodzone usuwamy je. Następnie rwiemy je na mniejsze kawałki, mieszamy razem. Tuńczyka odsączamy z zalewy, dodajemy do sałat, pomidory z puszki kroimy drobno, dodajemy do reszty składników. Całość posypujemy posiekaną pietruszką i polewamy przygotowanym sosem.
3 komentarze
narobiłaś mi ochoty na taką sałatkę!
Jakim sosem?
już dodałam przepis:) przepraszam za kłopot!