Kuchnia polska

Schab w sosie z suszonych grzybów

2 stycznia 2018

Schab w sosie z suszonych grzybów to danie, które aromatem przypomni Wam okres Świąt Bożego Narodzenia, w którym to zapach ten wyczuwany był dosłownie w każdym domu 🙂 Suszone grzyby dodajemy do kapusty kiszonej i otrzymujemy farsz do wszystkich świątecznych, wytrawnych, wypieków. Możemy go wykorzystać do uszek, pierogów, bigosu, połączyć z fasolą itp. Ja postawiłam na prosty przepis z mięsem w roli głównej, bo zaliczam się do grona ludzi, którzy schab kochają, ale niekoniecznie w panierce. Przepis na schab w sosie z suszonych grzybów jest prosty – potrawa praktycznie robi się sama. Wystarczy nasączyć grzyby i dodać pozostałe składniki do garnka lub głębokiej patelni i zostawić na godzinę, dwie. Sos, który powstanie jest bardzo esencjonalny – ma głęboki aromat i smak – mleko kokosowe absolutnie nie dominuje w smaku. Przygotujcie i dajcie znać, jak Wam smakuje!

Składniki:

  • 5 plastrów schabu
  • 150g suszonych grzybów (u mnie prawdziwki i podgrzybki)
  • 500 ml wody
  • 100ml mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła/oliwy
  • koperek
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

 

Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle. Dodajemy schab, który obsmażamy z dwóch stron, żeby się zarumienił. Następnie zalewamy wszystko wodą/bulionem, dorzucamy ziele angielskie, gotujemy ok. 1-1.5 godziny pod przykryciem, na małym ogniu. Suszone grzyby zalewamy wodą, namaczamy ok. 30 minut. Następnie wyjmujemy je (wodę zostawiamy), kroimy na drobniejsze kawałki, na patelnię dorzucamy grzyby oraz wodę z ich namaczania. Schab dusimy kolejne 20-30 minut, po tym czasie dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem, dodajemy koperek. Podajemy z ulubioną kaszą lub ziemniakami.

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz