Bez kategorii

Sernik potrójnie czekoladowy

20 maja 2020

Proszę Państwa oto sernik. Sernik nad sernikami. Sernik potrójnie czekoladowy! Nie piekłam jeszcze tak pysznego sernika, o tak kremowej konsystencji, z takim pysznym, chrupkim spodem i polewą tak aksamitną. Powiem Wam szczerze, że ten sernik Was zaskoczy. Zdjęcia nie oddają jego uroku na żywo.

Przepis starałam się możliwie uprościć tak, żeby każdy amator sernikowych wypieków mógł sobie z nim poradzić. Na moje oko się udało, ale zachęcam do spróbowania i podzielenia się wrażeniami! Wiem, że w składnikach jest sporo czekolady – ale nie bójcie się, sernik nie jest mocno przesłodzony! Polewa dodaje idealnej ilości słodyczy do lekko kwaśnej masy twarogowej, a spód chrupie i ma mocno czekoladowy smak.

Składniki na spód (tortownica 22-24cm)

  • 110 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 80 g masła
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • szczypta soli

Masło roztapiamy, pozostałe składniki mieszamy razem. Gdy masło ostygnie, dodajemy go do suchych składników, mieszamy w misce, wykładamy na tortownicę (ja nie użyłam papieru do pieczenia). Spód podpiekamy ok. 12 minut w 180 stopniach. Spód wyjmujemy i studzimy – powinien być lekko podrośnięty.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego MU!
  • 120 g cukru
  • 300 ml śmietany kremówki (36%)
  • 1 gorzka czekolada (najchętniej 80% kakao)
  • 1 mleczna czekolada
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

W kąpieli wodnej roztapiamy czekolady: na małym ogniu podgrzewamy garnek, na którym postawimy miseczkę.  Wlewamy do niej śmietanę kremówkę, łamiemy obie czekolady i podgrzewamy aż czekolada zacznie się roztapiać. Czekoladę ze śmietaną ciągle mieszamy tak, aby masa się nie przypaliła. Gdy czekolada jest już gładka i lśniąca, zdejmujemy garnek i miskę z ognia, studzimy w temp. pokojowej.

W dużej misce (od miksera, lub robota) mieszamy twaróg sernikowy, cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy na wolnych obrotach tak, aby nie napowietrzyć masy. Następnie dodajemy po jednym jajku i ostudzoną masę czekoladową – najlepiej dodawać po jednej łyżce, ale miksujemy bardzo wolno. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika na ok. 50-60 minut. Masa ma być ścięta, ale nie wysuszona po bokach. Ten sernik polecam piec z dodatkiem pary wodnej – tj. do innej blaszki wlewamy wodę i ustawiamy ją pod sernikiem – dzięki temu sernik potrójnie czekoladowy będzie bardziej kremowy.

Składniki na polewę:

  • 1 czekolada mleczna
  • 5 łyżek śmietany kremówki 36%

Ponownie należy roztopić czekoladę ze śmietaną w kąpieli wodnej na małym ogniu. Po upieczeniu sernika i jego ostudzeniu polewę delikatnie rozprowadzamy po całej powierzchni sernika. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa się schłodziła.

Mi sernik smakował najbardziej, gdy przed podaniem wyjęłam go godzinę wcześniej z lodówki – konsystencja polewy była idealnie kremowa i ciągnąca. Coś niesamowitego!

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz