Słodkości

Sernik tradycyjny, prosty

17 października 2012

Wiecie, w Maroko jadłam pełno pysznych deserów.
Były makaroniki, ciasta, tarty, musy, lody, ale przez cały tydzień nie widziałam żadnego sernika!
Pierwsze co zrobiłam po powrocie to… upiekłam sernik:)
Jako że w Maroko zakupiłam wodę różaną to wykorzystałam ją w tym serniku.
Tam produkty różane są wszędzie, od kosmetyków po konfitury. 
W miejscu zwanym El Kelaa M’Gouna, czyli „Dolina Róż”, uprawia się różę stulistną oraz damasceńską. Bardzo żałowałyśmy, że w programie nie było wycieczki do tego miejsca.
To byłby na pewno magiczny widok:) 

Jeśli liczycie na sernik lekki jak chmurka to ten nie jest dla Was,
to taki prawdziwy sernik.
Idealnie zwarty i kremowy.

Przepis podst. pochodzi z KLIK

Składniki:
  • 1 kg twarogu (albo sera trzykrotnie mielonego)
  • 3 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 4 łyżki wody różanej
  • 100 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 kisiel cytrynowy bez cukru (45 g) (można zastąpić mąką)
  • 2 duże łyżki (łychy!) lemon curd
  • na spód: 2 opakowania herbatników, 100g masła
  • dodatkowo: do dekoracji płatki róż.
Ciasteczka kruszymy na piasek, masło rozpuszczamy i mieszamy z herbatnikami.
Jeśli korzystamy z twarogu musimy go zmielić bądź zblendować.
Wszystkie składniki na sernik miksujemy razem, zaczynając od twarogu, jajek, wody różanej, mleka, kisielu i lemon curdu.
Tortownicę o śr. 28cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ją masą z herbatników, na wierzch przekładamy masę serową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni.
Gdy sernik wstawimy do piekarnika przekręcamy temp. do 170 stopni i pieczemy tak ok. 45-60 minut.
Studzimy w piekarniku.

Przeczytaj również

5 komentarzy

  • Reply Antenka 18 października 2012 at 07:24

    ale pysznie wygląda:) ślinka mi cieknie na jego widok

  • Reply Basia 18 października 2012 at 07:58

    Marzę o wodzie różanej, bo to musi być aromat niesamowity!!! A sernik wygląda cudnie!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

  • Reply Agata 18 października 2012 at 09:09

    Aaaa serniczek <3 tak dawno nie jadłam, muszę zrobić bo odkryłam cudowny mielony ser, mam nadzieje, że się sprawdzi 🙂

  • Reply Anonymous 18 października 2012 at 21:31

    Wygląda smakowicie!

  • Reply gin 23 października 2012 at 14:08

    Piękny. Totalnie oderwany od jesiennej aury 🙂

  • Zostaw komentarz