Słodkości

Sernik tradycyjny

25 lutego 2015

sernik tradycyjny-2

Sernik tradycyjny, bez udziwnień i dodatków. Na spodzie z ciasteczek znajduje się kremowa warstwa twarogu, który oblany jest prostą do przygotowania polewą.

Wiecie, że ja za sernikami przepadam i jest ich już kilka na blogu:)

Niezmiennie moimi ulubionymi są:

Pamiętajcie, że sernik możecie przygotować w kilka chwil – wystarczy zmiksować składniki i wylać je do tortownicy, następnie upiec. Ja nigdy nie miałam problemu z opadającym sernikiem, może trafiłam na świetny piekarnik… albo mam dobrą rękę 🙂

Składniki na spód:

  • 300g kruchych ciastek
  • 150g masła

Ciastka kruszymy, masło roztapiamy. Łączymy wszystko, masą wylepiamy dno oraz część boków tortownicy, wkładamy na 15 minut do lodówki.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

  • 800g twarogu do sernika
  • 4 jajka
  • 7 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Wszystkie składniki mieszamy razem dokładnie, wylewamy je na schłodzony spód. Pieczmy ok. 45-60 minut w 180 stopniach – gdy wierzch będzie zarumieniony sernik jest gotowy.

Składniki na polewę:

  • 50g masła
  • 100g czekolady

Czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej (na garnku z wodą stawiamy miseczkę – uważajcie, aby nie dotykała ona wody). Wylewamy ją na sernik, czekamy aż ostygnie.

Sernik schładzamy kilka godzin w lodówce.

sernik tradycyjny-4 sernik tradycyjny-6

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz