Sernik tradycyjny, bez udziwnień i dodatków. Na spodzie z ciasteczek znajduje się kremowa warstwa twarogu, który oblany jest prostą do przygotowania polewą.
Wiecie, że ja za sernikami przepadam i jest ich już kilka na blogu:)
Niezmiennie moimi ulubionymi są:
- puszysty sernik z bananami,
- sernik z gruszkami
- sernik z białą czekoladą
- sernik z jagodami i bezą na czekoladowym spodzie <3
Pamiętajcie, że sernik możecie przygotować w kilka chwil – wystarczy zmiksować składniki i wylać je do tortownicy, następnie upiec. Ja nigdy nie miałam problemu z opadającym sernikiem, może trafiłam na świetny piekarnik… albo mam dobrą rękę 🙂
Składniki na spód:
- 300g kruchych ciastek
- 150g masła
Ciastka kruszymy, masło roztapiamy. Łączymy wszystko, masą wylepiamy dno oraz część boków tortownicy, wkładamy na 15 minut do lodówki.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
- 800g twarogu do sernika
- 4 jajka
- 7 łyżek cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Wszystkie składniki mieszamy razem dokładnie, wylewamy je na schłodzony spód. Pieczmy ok. 45-60 minut w 180 stopniach – gdy wierzch będzie zarumieniony sernik jest gotowy.
Składniki na polewę:
- 50g masła
- 100g czekolady
Czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej (na garnku z wodą stawiamy miseczkę – uważajcie, aby nie dotykała ona wody). Wylewamy ją na sernik, czekamy aż ostygnie.
Sernik schładzamy kilka godzin w lodówce.
Brak komentarzy