Słodkości

Sernik wiedeński (puszysty) – prosty przepis

22 marca 2013

Jest tak smaczny, jak tylko można sobie wyobrazić.
Bez spodu- sam ser- mimo iż ja uwielbiam kruche spody,
to postanowiłam przygotować ten sernik tak, jak się powinno.

Idealnie miękki i puszysty.
Widzicie te bąbelki?
To świadczy o strukturze tego wiedeńskiego sernika:)

Przepis uprościłam jak się tylko dało!
Dodałam mniej masła, mniej jajek,
nie skorzystałam z twarogu tłustego,
a i tak jest wspaniały!:)

Tak go Wam zachwaliłam, że musicie zrobić!

Składniki:

  • 500g twarogu chudego (0%)
  • 300g twarogu półtłustego
  • 4 jajka
  • 80g masła w temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka wody pomarańczowej (możecie zastąpić ekstraktem z wanilii)
  • 4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 2 garście rodzynek (tak naprawdę możecie dać ile chcecie- ja dałam całkiem sporo)
  • dodatkowo do dekoracji: płatki migdałów, rodzynki

Twaróg mielimy w maszynce do mięsa przynajmniej 2 razy, możemy go rozdrobnić w blenderze- ważne, żeby był gładki.

Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem trzcinowym ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy do niego twaróg i wszystko miksujemy, wbijamy po jednym jajku, dolewamy wodę pomarańczową oraz wsypujemy skrobię ziemniaczaną.
Na samym końcu do masy dodajemy rodzynki.
Masę wylewamy do formy (śr. 22 cm).
Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, pieczemy tak 15 minut.
Następnie temp. zwiększamy do 180 stopni i pieczemy kolejne 40 minut (lub ciut krócej/dłużej).

Jeśli chcecie sprawdzić kiedy sernik będzie gotowy najlepiej dotknąć patyczkiem jego wierzchu-
gdy jest sprężysty i ścięty sernik jest gotowy. Zostawiamy go do ostygnięcia w piekarniku.
Przechowujemy w lodówce.

Przeczytaj również

11 komentarzy

  • Reply Anna Sitko 23 marca 2013 at 00:03

    Ja zrobię na pewno 🙂

  • Reply Klaudia 23 marca 2013 at 08:13

    Kocham serniki ten wygląda bajecznie taki puszysty, delikatny.

  • Reply Anonymous 23 marca 2013 at 08:47

    Fantastycznie wygląda!

  • Reply Marta 23 marca 2013 at 11:28

    wspaniały, kocham wszystkie serniki 🙂

  • Reply gin 24 marca 2013 at 17:41

    Wygląda na bardzo delikatny 🙂

  • Reply Anonymous 24 marca 2013 at 20:17

    Przepraszam a co z jajkami????

    • Reply pees 24 marca 2013 at 20:21

      ale ze mnie gapa!:)
      już dopisałam!

  • Reply ola 25 marca 2013 at 18:23

    albo jestem jakaś nieogarnięta,albo nie wiem,ale co to jest woda pomarańczowa? :)))

    • Reply pees 25 marca 2013 at 20:45

      chodzi mi o wodę z kwiatów pomarańczy- źle sformułowałam:)

  • Reply Dorlena 4 stycznia 2014 at 19:27

    Bardzo proszę o informację, jak sporządzić wodę pomaranczową (lub ekstrakt z wanilii). Nie sposób znaleźć przepisu na ten wynalazek. Z poważaniem. Dorlena

    • Reply pees 4 stycznia 2014 at 21:38

      Dorleno, ja wodę pomarańczową kupiłam za granicą, ale można ją znaleźć w sklepach typu Kuchnie świata, tak samo jak ekstrakt z wanilii. Nie robiłam w domu ani wody ani ekstraktu tylko kupiłam (poszukaj w Marks&Spencer)

    Zostaw komentarz