Jest tak smaczny, jak tylko można sobie wyobrazić.
Bez spodu- sam ser- mimo iż ja uwielbiam kruche spody,
to postanowiłam przygotować ten sernik tak, jak się powinno.
Idealnie miękki i puszysty.
Widzicie te bąbelki?
To świadczy o strukturze tego wiedeńskiego sernika:)
Przepis uprościłam jak się tylko dało!
Dodałam mniej masła, mniej jajek,
nie skorzystałam z twarogu tłustego,
a i tak jest wspaniały!:)
Tak go Wam zachwaliłam, że musicie zrobić!
Składniki:
- 500g twarogu chudego (0%)
- 300g twarogu półtłustego
- 4 jajka
- 80g masła w temp. pokojowej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka wody pomarańczowej (możecie zastąpić ekstraktem z wanilii)
- 4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 2 garście rodzynek (tak naprawdę możecie dać ile chcecie- ja dałam całkiem sporo)
- dodatkowo do dekoracji: płatki migdałów, rodzynki
Twaróg mielimy w maszynce do mięsa przynajmniej 2 razy, możemy go rozdrobnić w blenderze- ważne, żeby był gładki.
Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem trzcinowym ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy do niego twaróg i wszystko miksujemy, wbijamy po jednym jajku, dolewamy wodę pomarańczową oraz wsypujemy skrobię ziemniaczaną.
Na samym końcu do masy dodajemy rodzynki.
Masę wylewamy do formy (śr. 22 cm).
Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, pieczemy tak 15 minut.
Następnie temp. zwiększamy do 180 stopni i pieczemy kolejne 40 minut (lub ciut krócej/dłużej).
Jeśli chcecie sprawdzić kiedy sernik będzie gotowy najlepiej dotknąć patyczkiem jego wierzchu-
gdy jest sprężysty i ścięty sernik jest gotowy. Zostawiamy go do ostygnięcia w piekarniku.
Przechowujemy w lodówce.
11 komentarzy
Ja zrobię na pewno 🙂
Kocham serniki ten wygląda bajecznie taki puszysty, delikatny.
Fantastycznie wygląda!
wspaniały, kocham wszystkie serniki 🙂
Wygląda na bardzo delikatny 🙂
Przepraszam a co z jajkami????
ale ze mnie gapa!:)
już dopisałam!
albo jestem jakaś nieogarnięta,albo nie wiem,ale co to jest woda pomarańczowa? :)))
chodzi mi o wodę z kwiatów pomarańczy- źle sformułowałam:)
Bardzo proszę o informację, jak sporządzić wodę pomaranczową (lub ekstrakt z wanilii). Nie sposób znaleźć przepisu na ten wynalazek. Z poważaniem. Dorlena
Dorleno, ja wodę pomarańczową kupiłam za granicą, ale można ją znaleźć w sklepach typu Kuchnie świata, tak samo jak ekstrakt z wanilii. Nie robiłam w domu ani wody ani ekstraktu tylko kupiłam (poszukaj w Marks&Spencer)