Słodkości

Sernik z ananasem

11 kwietnia 2019

Sernik z ananasem, który Wam dziś pokazuję jest bardzo smaczny! Przepis jest w zasadzie bardzo prosty – sernik z tego przepisu nie opada ani nie pęka. Nie musicie się więc martwić o to, że będzie wyglądał mało estetycznie. A nawet jeśli tak się stanie to możecie jego wierzch przykryć warstwą pianki bezowej i nikt nic nie zauważy! 🙂 Czy to nie brzmi dobrze?

Jeśli chodzi o konsystencję to jest ona w zasadzie bardzo klasyczna – przypomina sernik królewski czy klasyczny. Na pewno świetnym dodatkiem jest tu ananas – moim zdaniem można dać go jeszcze trochę więcej np. na ciasteczkowy spód. Jak wspominałam wyżej – sernik z ananasem nie powinien Wam sprawić dużo trudności, a smakuje i wygląda świetnie.

Składniki na spód:

  • ok. 200 g kruchych ciastek
  • 100 g masła

Ciastka kruszymy na piasek, masło roztapiamy. Mieszamy ciastka z masłem, wysypujemy całość na tortownicę o śr. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy ciastka do spodu, schładzamy ok. 30 minut w lodówce.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu na sernik
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 150 ml śmietanki 18% w kartoniku (lub 100 ml 30%)
  • 1 puszka ananasów

Twaróg miksujemy z jajkami, dosypujemy cukier puder oraz budynie śmietankowe. Dolewamy również śmietanki. Całą masę należy dobrze zmiksować, ale nie za długo – nie chcemy jej napowietrzyć. Tak przygotowaną masę sernikową wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Ananasy odsączamy z syropy, kroimy je na małe cząstki, wysypujemy na wierzch sernika. Sernik z ananasem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i sernik pieczemy kolejne 30 minut. Sernik powinien być z wierzchu ścięty i po bokach lekko zarumieniony. Wykładamy na niego pianę z jajek.

Składniki na piankę bezową:

  • 3 białka
  • 0.5 szklanki cukru pudru
  • 100 g wiórek kokosowych

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do nich cukier puder. Całość miksujemy aż piana będzie lśniąca. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy wszystko łyżką. Bezę wykładamy na sernik, pieczemy jeszcze 15 minut – beza powinna się lekko zarumienić.

Sernik z ananasem najlepiej jest zostawić do ostygnięcia w piekarniku (można lekko uchylić). Później schładzamy go w lodówce kilka godzin.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz