Wiem, że przynajmniej u części z Was na świątecznym stole co roku pojawiają się te same, sprawdzone pyszności. Tak jest także u mnie, mamy: sernik z rosą, makowiec z jabłkiem, ciasto z galaretką, piernik, snickersa i tort orzechowy. W tym roku powiedziałam Babci, że to ja zajmuję się słodkościami:) Tak więc z Łodzi do Studzienic pojedzie kilka ciast i sernik, który już jest na blogu, ale nie powiem który zrobię specjalnie na święta:)) Ale nie o tym dziś…
Niesamowicie aksamitny i kremowy sernik z białą czekoladą. Robiony na wzór ciasta rafaello 🙂 Z wiórkami kokosowymi i budyniem kokosowym, który zakupiłam na Słowacji- nie macie pojęcia jak on podkreśla smak kokosu!:)
Składniki na spód:
- 150g ciastek pełnoziarnistych
- 50g masła
Ciasteczka kruszymy na piasek, dodajemy do nich roztopione masło, mieszamy. Masę wykładamy na spód tortownicy. Dociskamy do dna. Chłodzimy w lodówce ok. 30 minut.
Składniki na masę serową:
- 4 jajka
- 750g twarogu trzykrotnie mielonego
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- budyń kokosowy
- 1 kubeczek śmietany 36% (ok. 200ml)
- 3/4szklanki cukru pudru
- 2 tabliczki białej czekolady
Miksujemy twaróg z cukrem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dolewamy 1/2 kubeczka śmietany. Studzimy. Do masy twarogowej dodajemy po jednym jajku, następnie śmietankę, budyń kokosowy i białą czekoladę- ciągle miksując. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Sernik pieczemy ok. 45-60 minut w 180 stopniach (aż wierzch będzie ścięty). Kilka minut przed końcem pieczenia sernik posypujemy płatkami migdałowymi. Chłodzimy w lodówce ok. 3 godzin.
1 komentarz
Wygląda bosko, pyszny musiał być 🙂