Słodkości

Sernik z jagodami

30 sierpnia 2013

Sernik z jagodami- to smakuje tak dobrze jak brzmi:)
Na czekoladowym spodzie, z chrupką warstwą bezy na wierzchu.
Całe mnóstwo jagód! Co dobrze widać:)
Sernik jest kremowy, delikatnie słodki od jagód, spód to strzał w dziesiątkę.
Przepis znalazłam u Kasi- KLIK i lekko go zmodyfikowałam.
Sernik jest absolutnie pyszny i do powtórzenia!


Składniki na czekoladowy spód:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 65g masła
  • 20g cukru
  • 45g mąki
  • 1 jajko

Masło i czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier i mieszamy aż masa się połączy. Odstawiamy do ostygnięcia, mieszamy z robełtanym jajkiem i mąką. Masę wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Równo rozsmarowujemy. Pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach. Odstawiamy.

 

 Składniki na sernik:

  • 800g twarogu sernikowego
  • 250g mascarpone
  • 8 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 duże jajka
  • 100ml kremówki (36%)
  • dodatkowo: 500g jagód

Wszystkie składniki na sernik miksujemy razem. Wylewamy na podpieczony spód czekoladowy, na wierzch wysypujemy jagody. Pieczemy ok. 50-60 minut w 180 stopniach.

Składniki na bezę:

  • 3 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Wykładamy ja na sernik i podpiekamy jeszcze ok. 15 minut w 180 stopniach. Gdy sernik ostygnie wkładamy go do lodówki na kilka godzin.

sernik z jagodami 3

 

 

Przeczytaj również

8 komentarzy

  • Reply Hanna Hrycyna 19 grudnia 2013 at 18:09

    mmmm…. musi być pyszny!

  • Reply Kulinarny Zenit - blog kulinarny 21 grudnia 2013 at 12:19

    ale pysznie wyglądający serniczek 🙂

  • Reply Aga 24 lipca 2016 at 19:04

    Sernik zrobiłam, prezentuje się i smakuje po królewsku. Wykonanie wbrew pozorom bardzo proste. Szczerze polecam!!!

    • Reply pees 26 lipca 2016 at 08:54

      Cieszę się bardzo! 🙂 Sernik jest fantastyczny i mimo że wymaga odrobiny pracy, to efekt wszystko wynagrodzi! Pozdrawiam:) P.

  • Reply xpsotkax 31 maja 2017 at 07:51

    apetyczny czy nadaje sie do niego twarog z wiaderka?

    • Reply pees 31 maja 2017 at 15:56

      Jak najbardziej 🙂 Sernik będzie jeszcze bardziej kremowy! Pozdrawiam 🙂

  • Reply Anonim 29 czerwca 2018 at 17:08

    jaka jest średnica formy do pieczenia??

    • Reply Kąsek 2 lipca 2018 at 21:56

      Średnica to 24cm 🙂 Powodzenia!

    Zostaw komentarz