Słodkości

Sernik z musem mango

21 marca 2019

Sernik z musem mango. Nie skłamię, jeśli powiem, że w tym roku lepszego sernika nie jadłam. Jest niesamowicie aksamitny i delikatny. Przypomina sernik na zimno – bo masa twarogowa jest lekka jak pianka. Do tego oczywiście dodatek w postaci musu z mango – idealne zwieńczenie, które przełamuje słodycz sernika i nadaje mu nieco innego, odświętnego smaku. Na wiosenny stół, czy nawet Wielkanocny, będzie pasował jak ulał! 🙂

Wpis powstał we współpracy z marką Wart-Milk.

Tym razem skorzystałam z twarogu sernikowego o 15% zawartości tłuszczu marki Wart-Milk, który jest już zmielony i odpowiednio przygotowany do pieczenia. Wybór takich twarogów w sklepach jest naprawdę spory – to, na co powinniście zwrócić uwagę przede wszystkim, to dobry skład. Im mniej dodatków w postaci cukru itp. tym dla naszego „wiaderkowego” sernika lepiej.

Składniki na kruchy spód:

  • 150-200 g kruchych, maślanych ciastek
  • 50 g masła (osełki sieradzkiej MU!)

Ciastka kruszymy na puch – najlepiej zrobić to w grubszej siatce i uderzać w ciastka wałkiem. Oczywiście możecie też ciastka kruszyć ręcznie, co pewnie zabierze więcej czasu. Mleko roztapiamy na małym ogniu, mieszamy z ciastkami. Spód wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i chłodzimy ok. 30 minut w lodówce.

Składniki na sernik:

  • 1 opakowanie twarogu sernikowego 15% tłuszczu (1 kg)
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego MU! (150 g)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Twaróg miksujemy z jajkami – dodajemy również cukier puder, serek homogenizowany i skrobię ziemniaczaną. Staramy się nie miksować zbyt długo, bo masa nam się napowietrzy i podczas pieczenia urośnie, żeby potem opaść. Masę przelewamy na schłodzony spód. Sernik pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 15 minut, następnie temperaturę obniżamy do 150 stopni i pieczemy sernik jeszcze 60 minut. Najlepiej jest sprawdzić czy sernik jest już gotowy za pomocą patyczka wbitego w sam środek wypieku – jeśli patyczek będzie suchy to sernik jest gotowy. Sernik zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku, następnie schładzamy go w lodówce ok. 1 godziny.

Składniki na mus z mango

  • ok. 450-500 g mango (pulpy lub świeżego)
  • 1 opakowanie żelatyny do musów i serników/ew. 10 g żelatyny uniwersalnej
  • ok. 150 ml wody

Jeśli korzystamy z pulpy mango to w zasadzie do niej dodajemy tylko żelatynę. Jeśli korzystacie z owocu mango zmiksujcie go na gładką masę i jeśli jest zbyt słodki to dodajcie 1 łyżkę soku z cytryny, która podkręci smak. Żelatynę przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu – mieszamy ją z gorącą wodą/wrzątkiem i dodajemy miksując do mango. Gdy mus z mango jest gotowy wylewamy go na schłodzony sernik. Sernik z musem mango schładzamy 2 godziny przed podaniem tak, aby mus zastygł i stworzył polewę na wzór delikatnej galaretki.

Dajcie znać, jak Wam się podoba taka wersja sernika. Moim zdaniem na przyjście wiosny pasuje świetnie!

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz