Słodkości

Sernik z owocami lata i śmietaną

2 września 2019

Sernik z owocami lata i śmietaną pomoże uporać się z wrześniowymi dniami, w których słońce aż tak nie grzeje, jak to było miesiąc czy dwa temu. Niesamowicie aksamitny, lekko kwaśny, z malinami i borówkami sprawia wrażenie mocno letniego i lekkiego sernika. Najlepsze, że taki właśnie jest. Wykorzystajcie końcówkę malin i późne borówki do tego sernika, a nie pożałujecie! Sernik z owocami lata i śmietaną jest pyyyszny!

Spód ciasteczkowy:
  • 200 g herbatników
  • 120 g masła

Ciastka kruszymy na piasek, masło roztapiamy. Mieszamy ciastka z masłem, wysypujemy całość na tortownicę o śr. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub prostokątną blachę. Dociskamy ciastka do spodu, schładzamy ok. 30 minut w lodówce.

Masa twarogowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 5 jajek
  • 4 łyżki roztopionego masła/oleju
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 500 g borówek i malin

Twaróg miksujemy z jajkami, dodajemy roztopione masło/olej, dosypujemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy dosłownie kilka sekund. Owoce płuczemy i dokładnie osuszamy.

Masa śmietanowa:
  • 250 g jogurtu greckiego/kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru

Jogurt rozcieramy dokładnie z cukrem pudrem.

Na schłodzony spód z ciasteczek wylewamy masę twarogową, dosypujemy owoce na wierzch. Sernik pieczemy ok. 45-55 minut w 170 stopniach. Po tym czasie na wierzch wylewamy masę śmietanową i pieczemy kolejne 15 minut, aż masa się zetnie. Ciasto studzimy w piekarniku lekko uchylonym, sernik z owocami lata i śmietaną najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz