Sernik z owocami lata i śmietaną pomoże uporać się z wrześniowymi dniami, w których słońce aż tak nie grzeje, jak to było miesiąc czy dwa temu. Niesamowicie aksamitny, lekko kwaśny, z malinami i borówkami sprawia wrażenie mocno letniego i lekkiego sernika. Najlepsze, że taki właśnie jest. Wykorzystajcie końcówkę malin i późne borówki do tego sernika, a nie pożałujecie! Sernik z owocami lata i śmietaną jest pyyyszny!
Spód ciasteczkowy:
- 200 g herbatników
- 120 g masła
Ciastka kruszymy na piasek, masło roztapiamy. Mieszamy ciastka z masłem, wysypujemy całość na tortownicę o śr. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub prostokątną blachę. Dociskamy ciastka do spodu, schładzamy ok. 30 minut w lodówce.
Masa twarogowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 5 jajek
- 4 łyżki roztopionego masła/oleju
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 500 g borówek i malin
Twaróg miksujemy z jajkami, dodajemy roztopione masło/olej, dosypujemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy dosłownie kilka sekund. Owoce płuczemy i dokładnie osuszamy.
Masa śmietanowa:
- 250 g jogurtu greckiego/kwaśnej śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
Jogurt rozcieramy dokładnie z cukrem pudrem.
Na schłodzony spód z ciasteczek wylewamy masę twarogową, dosypujemy owoce na wierzch. Sernik pieczemy ok. 45-55 minut w 170 stopniach. Po tym czasie na wierzch wylewamy masę śmietanową i pieczemy kolejne 15 minut, aż masa się zetnie. Ciasto studzimy w piekarniku lekko uchylonym, sernik z owocami lata i śmietaną najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.
Brak komentarzy