Pytanie na śniadanie i morelowe wariacje 🙂 Moja druga wizyta na planie telewizyjnego programu śniadaniowego – Pytanie na śniadanie – odbyło się pod hasłem “morele”. Nie miałam niestety możliwości wykazać się w kuchni pod względem gotowania, ale mam wrażenie, że wystąpiłam w roli eksperta od moreli. Porozmawiałam chwilę z prowadzącym na temat ich właściwości i tego, co można z nimi zrobić. Poniżej znajdziecie kilka migawek i filmiki z rzeczami, które przygotowałam.
Drugi mój występ praktycznie był pozbawiony tremy, czułam się tak wyjątkowo dobrze. Ludzie są mili i przyjaźnie nastawieni, a trema przed kamerą sama znika!
Przepis na morele w syropie, które przygotowałam w programie:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 1/2 kg moreli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Morele należy sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić je pestek i pokroić na połówki. Cukier gotujemy w wodzie z dodatkiem cytryny i cynamonu. Do wyparzonych słoiczków wkładamy morele, zalewamy je przygotowanym, gorącym syropem. Dokładnie zakręcone słoiki gotujemy w garnku z wodą (poziom wody do 1/2 wysokości słoika) pod przykryciem ok. 5-8 minut. Słoiki odstawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy 2-3 miesiące.
Tak przygotowane morele świetnie sprawdzą się do owsianki, lodów, jako dodatek do różnego rodzaju deserów czy nawet wypieków. Spróbujcie ich w połączeniu z puddingiem!
Kilka migawek z mojego snapchata (paulina_hofman):
Oglądaliście program na żywo? 🙂 Jeśli nie to zajrzyjcie pod link:
Smakowity kąsek w Pytaniu na śniadanie cz. 1
Smakowity kąsek w Pytaniu na śniadanie cz. 2
Przepis na ten deser jest bardzo prosty i znajdziecie go w drugiej części programu Pytanie na śniadanie 🙂
Podobało się Wam moje wystąpienie? Próbowaliście moreli w syropie?
Brak komentarzy