Gdzie zjeść?

Smakowity kąsek i Pytanie na śniadanie po raz drugi!

11 sierpnia 2015

Processed with VSCOcam with c1 preset

Pytanie na śniadanie i morelowe wariacje 🙂 Moja druga wizyta na planie telewizyjnego programu śniadaniowego – Pytanie na śniadanie – odbyło się pod hasłem „morele”. Nie miałam niestety możliwości wykazać się w kuchni pod względem gotowania, ale mam wrażenie, że wystąpiłam w roli eksperta od moreli. Porozmawiałam chwilę z prowadzącym na temat ich właściwości i tego, co można z nimi zrobić. Poniżej znajdziecie kilka migawek i filmiki z rzeczami, które przygotowałam.

Drugi mój występ praktycznie był pozbawiony tremy, czułam się tak wyjątkowo dobrze. Ludzie są mili i przyjaźnie nastawieni, a trema przed kamerą sama znika!

Przepis na morele w syropie, które przygotowałam w programie:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kg moreli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Morele należy sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić je pestek i pokroić na połówki. Cukier gotujemy w wodzie z dodatkiem cytryny i cynamonu. Do wyparzonych słoiczków wkładamy morele, zalewamy je przygotowanym, gorącym syropem. Dokładnie zakręcone słoiki gotujemy w garnku z wodą (poziom wody do 1/2 wysokości słoika) pod przykryciem ok. 5-8 minut. Słoiki odstawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy 2-3 miesiące.

Tak przygotowane morele świetnie sprawdzą się do owsianki, lodów, jako dodatek do różnego rodzaju deserów czy nawet wypieków. Spróbujcie ich w połączeniu z puddingiem!

Processed with VSCOcam with c1 preset

Kilka migawek z mojego snapchata (paulina_hofman):

Oglądaliście program na żywo? 🙂 Jeśli nie to zajrzyjcie pod link:

Smakowity kąsek w Pytaniu na śniadanie cz. 1

Smakowity kąsek w Pytaniu na śniadanie cz. 2

Processed with VSCOcam with c1 preset Processed with VSCOcam with c1 preset Processed with VSCOcam with c1 presetPrzepis na ten deser jest bardzo prosty i znajdziecie go w drugiej części programu Pytanie na śniadanie 🙂

Podobało się Wam moje wystąpienie? Próbowaliście moreli w syropie?

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz