Gdzie zjeść?, Podróże

Smakowity kąsek i Projekt Plaża by Electrolux

31 sierpnia 2016

Kuchnia polska była tematem warsztatów, które miałam przyjemność poprowadzić w ramach akcji Electrolux w Parze ze smakiem, podczas Projektu Plaża, który oglądać mogliście w każdy weekend wakacji w DD TVN. Do Olsztyna pojechałam pełna nadziei, że dopisze pogoda, ludzie iii składniki… 🙂 Przedmiotem warsztatów była nauka przygotowania kaczki w piekarniku parowym, zupy krem z kalafiora oraz placków ziemniaczanych z białą kapustą.

Olsztyn-50 Do tych potraw wykorzystałam piekarnik parowy, blender ręczny oraz płytę indukcyjną z nastawką do grillowania. Muszę Wam szczerze powiedzieć, że piekarnik podbił moje serce – termosonda, w którą jest wyposażony i funkcja pary sprawi, że przygotowanie mięsa jest dużo prostsze, a kaczka jest idealnie upieczona i miękka. Wszystkie potrawy, które przygotujecie w piekarniku parowym zachowują wartości odżywcze, witaminy i są niezwykle aromatyczne. Jeśli macie ochotę, to koniecznie obejrzyjcie materiał wyemitowany w Dzień Dobry TVN: Smakowity Kąsek w DDTVN.

Olsztyn-13 Olsztyn-14Mam dla Was przepisy, które przygotowałam w Olsztynie, koniecznie wypróbujcie przepysznej zupy krem z kalafiora.

Olsztyn-8

Zupa krem z kalafiora:

  • 1 kalafior
  • 2 ząbki czosnku
  • 1.5l bulionu
  • 1/2 słoiczka pasty sezamowej (tahini)
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • pęczek szczypiorku
  • ser koryciński

Kalafior smarujemy odrobiną oliwy, pieczemy go w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 minut. Następnie przekładamy do gorącego bulionu, gotujemy do miękkości, dodajemy posiekany czosnek, pastę sezamową. Blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Zupę krem podajemy ze szczypiorkiem, kawałkiem sera korycińskiego, oraz odrobiną oliwy. Tak przygotowany krem smakuje niezwykle orzechowo, jeśli boicie się, że sezam będzie zbyt gorzki, to do kremu dodajcie połowę porcji pasty sezamowej.

Jeśli natomiast jesteście fanami kaczki, a jestem pewna, że większość z Was zajadałaby się potrawą, którą przygotowałam w Olsztynie. Kaczka podana ze śliwkami i jabłkami, pachnąca rozmarynem. Czy może być coś lepszego? Pamiętajcie – jeśli przygotowujecie kaczkę w normalnym piekarniku, to wystarczy jej ok. 6-8 minut w 180 stopniach, po uprzednim podsmażeniu i wytopieniu tłuszczu ze skóry kaczki.

Olsztyn-1

Pierś z kaczki ze śliwkami:

  • pierś z kaczki
  • miód spadziowy
  • 4 śliwki
  • 2 jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka masła
  • rozmaryn świeży

Skórę kaczki nacinamy, smażymy na bardzo rozgrzanej patelni tak, aby skórka się zarumieniła. Obsmażamy kaczkę z każdej strony, żeby była ścięta, następnie przekładamy ją do piekarnika (wkładamy termosondę przez całą długość kaczki, w połowie jej grubości), następnie ustawiamy, aby temp. w środku kaczki wynosiła ok. 40-50 stopni idealne wysmażenie). Na tłuszczu, który się wytopił podsmażamy pokrojone na połówki śliwki i jabłka, dodajemy ocet winny, miód, skórkę z cytryny i rozmaryn. Smażymy. Kiedy kaczka się upiecze, odstawiamy ją na ok. 6 minut, aby odpoczęła. Owoce pieczemy w piekarniku z funkcją pary ok. 10 minut w temp. 70 stopni. Kaczkę kroimy w plastry, oprószamy ją solą i pieprzem, podajemy z pieczonymi owocami.

Ha, mam też, co będzie dla Was wielkim zaskoczeniem: placki ziemniaczane z białą kapustą. Czy ja wspominałam, że uwielbiam kuchnię polską za właśnie takie proste, ale niesamowicie smaczne, potrawy?

Olsztyn-28

Placki ziemniaczane z białą kapustą:

  • 1 dymka
  • 100 g białej kapusty
  • 3 duże ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • olej rzepakowy

Dymkę drobno siekamy, kapustę również. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, nakładamy po łyżce masy na placki i smażymy na rumiano z dwóch stron. Jeśli chcecie, odciśnijcie wcześniej ziemniaki tak, aby masa nie była bardzo wodnista, ja po prostu nakładałam masę łyżką i woda, która się wytrąciła z kapusty i ziemniaków została w naczyniu. Placki podajemy z ulubionym dipem, ja przygotowałam guacamole (pasta z awokado) i podałam je z cząstką cytryny oraz posiekaną papryczką chili, która podkreśliła smak placuszków.

Olsztyn-49 Olsztyn-23

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz