Sos holenderski to sos, który powstaje na bazie masła i żółtek. Dodatek soku z cytryny oraz pieprzu sprawia, że sos ten świetnie komponuje się ze szparagami, na które obecnie trwa sezon. Ja ten sos holenderski przygotowałam na potrzeby kanapki z jajkiem w koszulce oraz szparagami. To był pierwszy raz, kiedy przygotowałam od podstaw taki sos i jestem nim zachwycona! Smak jest nieziemski, mam wrażenie, że będzie pasował do wszystkich świeżych warzyw, polubiłby się z dorszem czy inną rybą. Połączenie szparagi + jajko w koszulce + sos holenderski jest chyba jednak najsmaczniejsze!
Składniki:
- 40g masła
- 2 żółtka
- sok z cytryny (ok. 1 łyżki)
- sól, pieprz
Masło rozpuszczamy w rondelku, zdejmujemy z niego pianę (możemy skorzystać z masła klarowanego). Żółtka ubijamy na jasną pianę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, powoli dolewamy gorące masło i ubijamy sos na puszystą i gęstą pianę. Tak przygotowany podajemy na ciepło z ulubionymi warzywami czy rybą.
4 komentarze
A jak to ubijasz? Masz jakiś patent?
Ja to robię taką ręcznie – trzepaczką metalową, nie mikserem czy blenderem. Najprościej i szybko dosyć, to mała ilość żółtek, szybko się spieniają 🙂 Pozdrawiam
bardzo fajny przepis, sosu holenderskiego jeszcze nie próbowałam, chyba najwyższy czas:)
Bardzo polecam 🙂 Jest przepyszny!