Sosy i dodatki

Sos koperkowy (dip koperkowy)

10 sierpnia 2013

sos koperkowy jak zrobić

Sos koperkowy. Bez niego nie będzie grilla, nie będzie zapiekanki makaronowej z kurczakiem.

Jest najlepszy do zadań specjalnych. Teraz, kiedy mamy świeży koperek kupcie go więcej i zamroźcie- będziecie mogli w środku zimy delektować się pysznym sosem koperkowym..
Zakładam się, że każdy z Was ma własny ‚magiczny składnik’ który dodaje do tego typu sosów.Ja dorzucam czasami 2 ząbki czosnku- dla wzbogacenia smaku. Innym razem może być to chili, gałka muszkatołowa czy inne. Wszystko zależy od Waszych kubków smakowych.

Podaję przepis podstawowy na sos koperkowy, 

Składniki:

  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 3/4 kubka jogurtu greckiego
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • sól, pieprz
  • ew. 2 ząbki czosnku

Koperek myjemy, osuszamy. Odrywamy twarde łodygi, resztę siekamy bardzo drobno. W miseczce mieszamy jogurt ze śmietaną, doprawiamy go do smaku solą i pieprzem, wrzucamy koperek. Sos koperkowy odstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby się przegryzł.

sos koperkowy prosty

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz