Sos marchewkowy- znacie takie cudo? Jest naprawdę pysznym dodatkiem do mięsa. Zrobiłam ten sos przy okazji moich urodzin, do klopsików mielonych, które Wam już pokazywałam:) Jest zaskakująco pyszny, aksamitny, o wyjątkowym smaku.
Słodko-pikantny dip, który można równie dobrze podjadać z chipsami czy np. kawałkami selera, papryki. Koniecznie go wykorzystajcie! Daję głowę, że gdy wiosną go zrobicie, wykorzystując młodą marchew smak będzie jeszcze lepszy!
Składniki:
- 5 marchewek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta chili
- 250ml wody
Marchewki obieramy, kroimy w małe kawałki. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz chili. Blendujemy na gładki krem. Gdy w sosie jest za dużo wody odparowujemy ją na małym ogniu ciągle mieszając, żeby sos się nie przypalił. Gdy sos jest gotowy możemy dodać łyżeczkę masła i jeszcze raz sos zmiksować.
3 komentarze
ciekawy pomysł, taki inny dodatek do mięsa 🙂
bardzo fajny pomysł na wykorzystanie marchewek 🙂
Wow, bardzo ciekawa jestem smaku 😉