Przepis na makaron z sosem a’la spaghetti, tylko że bez mięsa:)
Pyszna propozycja, urozmaicenie dla mięsożerców.
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 4 pomidory (mogą być w puszce)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 opakowanie tofu naturalnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, chili- wedle uznania
- 1 łyżeczka oregano i suszonej bazylii
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, dodając sprasowany czosnek. Paprykę i pomidory sparzamy, następnie również kroimy w kostkę, dorzucamy do podsmażonej cebuli. Tak samo postępujemy z odcedzonym tofu- kroimy, wrzucamy do gotującego się sosu. Po 10 minutach duszenia się warzyw i tofu całość przyprawiamy, dodajemy też koncentrat pomidorowy i suszone zioła.
Sos podajemy z ugotowanym makaronem, oczywiście al dente. Posypujemy pietruszką bądź bazylią i startym żółtym serem.
9 komentarzy
Szybko i smacznie, a takie gotowe sprawy czasem przydarzają się każdemu:)
od razu zauważyłam, że fajny ten makaronik 🙂
Czasem się przydaje baza, by szybko wyczarować posiłek 🙂
apetycznie! często robię podobny sos w ilościach hurtowych i później wkładam do słoików 🙂
Makaron, jak makaron, ale ja przepadam za takimi sosami. Pycha!
Przepysznie wygląda:) super blog
muszę koniecznie spróbować – też mam zapas tofu i kompletnie nie miałam na nie koncepcji:)
Niesamowite kolory mają te makaronowe dania! 😀 Aż chce się je oczami pożerać 😉
Domowe sosy pomidorowe.. i wszystkie ,,Pomysł na..” mogą się schować!